Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η ανθρωπιά έσβησε την ντροπή
Η ανθρωπιά έσβησε την ντροπή Εκτύπωση E-mail
18.03.16

Το καφενείο στην Ινδία με το όνομα Sheroes («Αυτές, οι ηρωίδες») για γυναίκες θύματα επιθέσεων με οξύ Οι ουλές στα πρόσωπα και τα σώματά τους από το οξύ που τους έριξαν άντρες που δεν επιδέχονται αρνήσεις, «ανυπακοή» ή απλώς να μη γίνεται το κέφι τους, είναι βαθιές και ανεξίτηλες.

Πριν, τις έκρυβαν από ντροπή για ένα έγκλημα που δεν ήταν δικό τους.

Τώρα έμαθαν να αποδέχονται την αξία της ύπαρξής τους δουλεύοντας σε ένα μοναδικό καφενείο στην Αγκρα, πολύ κοντά στο διάσημο μνημείο Ταζ Μαχάλ της Ινδίας, χωρίς να κρύβουν καμιά από τις πληγές τους.

Sheroes το όνομά του, που σημαίνει «Αυτές, οι ηρωίδες». Ινδική και διεθνής κουζίνα, καφές, τσάι, γράφει ο κατάλογος με μια σημείωση στο τέλος: «Πλήρωσε ό,τι θέλεις».

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ιδρυμα Chhanv, οργάνωση που βοηθάει όσες έχουν επιζήσει από τέτοιες επιθέσεις και είναι αφιερωμένη στην Γκίντα και την κόρη της, δύο γυναίκες από χωριό δίπλα στην Αγκρα, οι οποίες έως πρόσφατα ζούσαν περιθωριοποιημένες από την κοινότητά τους.

Μια μέρα ο σύζυγος της Γκίντα, οργισμένος επειδή αυτή δεν είχε γεννήσει αγόρι, περιέλουσε την ίδια και τις δυο τους κόρες με οξύ.

Η μία πέθανε. Η άλλη, η Νίτου, ήταν μόλις τριών ετών και κατάφερε να επιζήσει παρά τα σοβαρά της τραύματα.

«Πριν, μέναμε κλεισμένες στο σπίτι χωρίς να κάνουμε τίποτα πέρα από το να σκεφτόμαστε το πρόβλημά μας και την άδεια ζωή μας. Τώρα κάθε μέρα σηκωνόμαστε, ντυνόμαστε, περιποιούμαστε τον εαυτό μας και ερχόμαστε να δουλέψουμε. Μας έχουν αποδεχτεί και ξαναβρήκαμε την αξιοπρέπειά μας», λέει η Νίτου σε ένα ντοκιμαντέρ όπου οι γυναίκες αυτού του καφενείου αφηγούνται τις ιστορίες τους.

Ενα από τα πολλά βίντεο ευαισθητοποίησης που προβάλλονται στη γιγαντοοθόνη ενώ στους τοίχους ξεχωρίζουν οι φωτογραφίες θυμάτων –με χαμόγελο στο πρόσωπο και αισιοδοξία στο βλέμμα–, που έχουν τραβήξει διάσημοι δημιουργοί στο πλαίσιο της καμπάνιας «Σταματήστε τις επιθέσεις με οξύ».

Το Sheroes είναι ένα ακόμη από τα σχέδια της οργάνωσης που συμβάλλουν όχι μόνο στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και στην αξιοπρεπή επιβίωση και την κοινωνική αποδοχή των γυναικών που επέζησαν αυτού του φρικιαστικού εγκλήματος.
Το κείμενο υποδοχής

Σε κάθε τραπέζι του καφενείου υπάρχει ένα κείμενο υποδοχής των πελατών που γράφει:

«Η εξωτερική ομορφιά είναι στιγμιαία. Σταθήκαμε ικανές να ξεπεράσουμε την οργή και τη θλίψη. Πιστεύουμε ότι το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όμορφες εσωτερικά. Και αυτό είναι παντοτινό. Το να είσαι εξωτερικά όμορφος είναι άχρηστο. Ακόμη και αυτοί που μας έριξαν οξύ ήταν όμορφοι».

Αυτό είναι το μανιφέστο τους, το οποίο από τις 8 Μαρτίου κυκλοφορεί και στο δεύτερο καφενείο που άνοιξε η οργάνωση στο Λάκναου, πρωτεύουσα του κρατιδίου Ούταρ Πραντές.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10313&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote