Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κατέληξε σε κοινή θέση η ΕΕ αλλά «κρατά μικρό καλάθι»
Κατέληξε σε κοινή θέση η ΕΕ αλλά «κρατά μικρό καλάθι» Εκτύπωση E-mail
18.03.16

Κατέληξε σε κοινή θέση η ΕΕ αλλά «κρατά μικρό καλάθι» Σε κοινή θέση για το προσφυγικό κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι ευρωπαίοι ηγέτες, σημειώνοντας ότι το μπαλάκι περνά τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας που θα ενημερωθεί το πρωί της Παρασκευής για την πρόταση των 28. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και ότι παραμένει αμφίβολο «αν θα δώσουν τα χέρια» με τον Νταβούτογλου.

«Βρέθηκε κοινή ευρωπαϊκή θέση. Τώρα εξαρτάται από την Τουρκία. Θα ακούσουμε την απάντηση αύριο» δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, μετά το δείπνο εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, που ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αλλά και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς την δυνατότητα επίτευξης της τελικής συμφωνίας με την Τουρκία.

«Δεν θα είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις της Παρασκευής» επεσήμανε η Μέρκελ. Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την ευτυχή κατάληξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολάντ, ενώ ο Μισέλ υπογράμμισε ότι «η συμφωνία με την Τουρκία είναι μια πιθανότητα, όχι μια βεβαιότητα» και προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί «λευκή επιταγή» προς την Άγκυρα.

Στην δυσκολία της διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».

Η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετατέθηκε για την Παρασκευή το πρωί.

Στις 2.00 (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει το μεγάλο «παζάρι» ΄της Άγκυρας με τους 28 της ΕΕ για τα ακανθώδη θέματα όπως η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10311&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote