Αρχική arrow ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ arrow Εορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 68η επέτειο ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων
Εορταστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 68η επέτειο ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων Εκτύπωση E-mail
10.03.16

Νέα Υόρκη –Του Σάκη Σερέτη

Την 68η επέτειο ενσωμάτωσης με την μητέρα Ελλάδα γιόρτασε η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής και στην κατάμεστη αίθουσα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ,η παρουσία περίπου 400 ομογενών, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά, τ
ον σεβασμό και την προσήλωση τους στα ιστορικά γεγονότα που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την δοξολογία που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 6 Μαρτίου από τον Επίσκοπο Ζήλων Σεβαστιανό στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και ολοκληρώθηκαν με τις ιστορικού περιεχομένου αναφορές του προέδρου της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γεώργιου Ανδριώτη , του Έλληνα πρόξενου στην Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Κουμπαράκη και του επίσκοπου Σεβαστιανού, ενώ τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων Σύμης , Νισύρου , Λέρου, Τήλου και της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας , παρουσίασαν μια σειρά παραδοσιακών χορών.

“Η ελληνικότητα της Δωδεκανήσου είναι ιστορικά κατοχυρωμένη από τα Ομηρικά και κλασικά πανάρχαια χρόνια , όπως επίσης και η συμμετοχή Δωδεκανησιακών πλοίων στον Τρωικό πόλεμο”, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής Γεώργιος Ανδριώτης, ενώ εστιάζοντας στα γεγονότα που αφορούσαν στους αγώνες των Δωδεκανησίων της Αμερικής την περίοδο του 1914, επεσήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Νικόλαου Μανούσου.

“Το 1924 με πρωτοβουλία του Ιάκωβου Καζαβή ιδρύεται στην Νέα Υόρκη , επιτροπή Δωδεκανησίων με στόχο την γνωστοποίηση του Δωδεκανησιακού προβλήματος και το 1934 χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες του Μανώλη Αθανασιάδη , ιδρύεται η Δωδεκανησιακή νεολαία , της οποίας επέκταση αποτέλεσε το Εθνικό Δωδεκανησιακό συμβούλιο που σχηματίστηκε το 1940 με πρόεδρο τον γιατρό Νικόλαο Μαυρή” ανέφερε επίσης ο κ. Ανδριώτης .

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ανδριώτης αναφέρθηκε στο διαχρονικό ζήτημα διατήρησης και προώθησης της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού και τονίζοντας ότι” η γλώσσα μας αποτελεί καταλυτικό στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας” , απηύθυνε έκκληση “για την διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας , την καλλιέργεια της Ελληνικής συνείδησης και την διαιώνιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , η οποίες πρέπει να αποτελούν το φωτοστέφανο των προσπαθειών μας , σε οργανωμένο, ή , ατομικό επίπεδο”.

Παραδίδοντας την σκυτάλη στο πρόξενο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Κουμπαράκη ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας , εστίασε στην “αμέριστη αγάπη και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τα Ελληνικά γράμματα και το Ελληνικό πολιτισμό, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του στην Νέα Υόρκη ο Έλληνας πρόξενος , τα οποία σηματοδοτούν την αγάπη της μητέρας πατρίδας” .

“Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε μια σελίδα της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας και ημέρες σαν την σημερινή, μας δίνουν την δυνατότητα να αποτίσουμε φόρο τιμής, σε όλους εκείνους που ονειρεύτηκαν, αγωνίστηκαν και κατέκτησαν το όραμα , σε όλους αυτούς, που δεν αλλοίωσαν την ταυτότητα τους και την θρησκεία τους, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν επί αιώνες. Οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες που με γενναιότητα αντιμετώπισαν οι αγωνιστές , πρέπει να μας οδηγούν και σήμερα σαν φωτεινά παραδείγματα, προκειμένου να υπερβούμε τις σύγχρονες εθνικές προκλήσεις” ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Κουμπαράκης.


“Έχουμε ιστορικό χρέος απέναντι στις νεότερες γενιές , να παραδώσουμε μια Ελλάδα ισχυρή και ακμάζουσα , που πορεύεται με ομοψυχία και συλλογική προσπάθεια , άλλωστε η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους κόντρα σε κάθε δυσκολία και σε κάθε πρόβλεψη” ανέφερε επίσης ο κ. Κουμπαράκης, ενώ αποδίδοντας τα εύσημα στους διοργανωτές , έκλεισε με ένα απόσπασμα του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη που αποτυπώνει μεστά την ομορφιά και την μαγεία της πατρίδας μας.

Μεταφέροντας την αγάπη και τις ευχές του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου ο επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός , έκανε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με την συμβολή των Δωδεκανήσων στην Ελληνική επανάσταση από το 1821 έως το 1948, που επικυρώθηκε η επίσημη ενσωμάτωση με την μητέρα Ελλάδα , ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στους αγώνες των κληρικών και των κρυφών σχολείων κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων .

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης που εκπροσωπεί την περιοχή Αστόριας Κώστας Κωνσταντινίδης και η Ελληνοααμερικανίδα πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά , ενώ αμέσως μετά, επακολούθησαν οι απαγγελίες του ύμνου των Δωδεκανήσων από την Μελίνα Τσιροπούλου, “ο χορός της λευτεριάς” από την Μαρία –Σπηλιανή Καρπαθίου και “Ελεύθερα Δωδεκάνησα” από την Ανδριάνα Φρατζή.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση του προγράμματος επιμελήθηκαν η κ. Μαρία Μαραγκού και ο κ. Γιάννης Σακέλλης , ενώ τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Αμερικής απέδωσε η κ. Φλώρα Κύρου .

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10290&Itemid=37

Τελευταία ανανέωση ( 09.03.16 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote