Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τις ελληνικές θέσεις στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. παρουσίασε ο Α. Τσίπρας
Τις ελληνικές θέσεις στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. παρουσίασε ο Α. Τσίπρας Εκτύπωση E-mail
04.03.16

Τις ελληνικές θέσεις στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. παρουσίασε ο Α. Τσίπρας «Βολές» εναντίον των χωρών της Βαλκανικής οδού εξαπέλυσε για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, που παρουσίασε και τον βασικό κορμό των ελληνικών θέσεων στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Δευτέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε και πως «κράτη-μέλη επί τις βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε.».

«Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα» φέρεται να τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Με βασικά προβλήματα τον περιορισμό της ροής στα Βόρεια Σύνορα και την μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από την Τουρκία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε ό,τι αφορά στο εσωτερική η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη.
«Ωστόσο, χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία» φέρεται να τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα παρουσίασε και τον «κορμό» των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο Κορυφής:

1) Διαχείριση του Προσφυγικού:
• Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
Τις ελληνικές θέσεις στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. παρουσίασε ο Α. Τσίπρας
• Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
• Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
• Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

2) Μετεγκατάσταση
• Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3) Οικονομική βοήθεια:
Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4) Τουρκία
Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.

Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, ένα θέμα που μονοπώλησε και την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στρέφοντας την προσοχή του στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι υπα΄ρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα. «Είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στήριξη από Τουσκ

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πιθανούς πρόσφυγες και μετανάστες να μην έρθουν στην Ελλάδα διότι «δεν θα είναι πλέον χώρα τράνζιτ», και στην Ευρώπη. «Μην πιστέψετε τους διακινητές, μην θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας και χάσετε τα χρήματά σας».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση και σημείωσε εκ νέου ότι έξοδός της από τη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση.

«Η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζώνης Σένγκεν, της Ευρωζώνης και της ΕΕ και θα παραμείνει κομμάτι τους» πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «είναι ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει εύκολη ευρωπαϊκή λύση χωρίς σεβασμό των κανόνων της Σένγκεν», οι οποίο υποστήριξε ότι θα επανενεργοποιηθούν.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10271&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote