Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Κοτζιάς: Η Αυστρία κάνει τη βρώμικη δουλειά όσων θέλουν να ρίξουν τη Μέρκελ
Κοτζιάς: Η Αυστρία κάνει τη βρώμικη δουλειά όσων θέλουν να ρίξουν τη Μέρκελ Εκτύπωση E-mail
02.03.16

Κοτζιάς: Η Αυστρία κάνει τη βρώμικη δουλειά όσων θέλουν να ρίξουν τη Μέρκελ Αιχμές για τη στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει πως η Βιέννη «στηρίζεται και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μέρκελ σήμερα στην Γερμανία».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορεί την κυβέρνηση της Αυστρίας, ότι «κάνει βρώμικο παιχνίδι για λογαριασμό πολλών που θα θέλανε να ανατρέψουν την Μέρκελ» και προσθέτει ότι υπάρχουν ορισμένες χώρες που θέλουν να ανατρέψουν την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ. «Αν διαβάσει κανείς με προσοχή τις τελευταίες συνεντεύξεις και ανακοινώσεις παλιών στελεχών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), αν διαβάσει κανείς με προσοχή τι λένε αντιπολιτευόμενα κόμματα της Γερμανίας, απέναντι στην κ. Μέρκελ, τότε θα διαπιστώσει ότι οι φράσεις τους, η στρατηγική τους συμπίπτουν με αυτήν ορισμένων πάλι, όχι όλης της Αυστρίας. Υπάρχουν δύο Αυστρίες για μένα, ορισμένων κύκλων στην Αυστρία. Το περίεργο, δεν ξέρω αν το καταγράψατε, είναι ότι χθες οι δημοσκοπήσεις που βγαίνανε έδιναν αύξηση της δημοτικότητας της Μέρκελ. Δηλαδή έφτασε στον πάτο και ανεβαίνει, αυτό είναι παράξενο αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοτζιάς, απέρριψε εξάλλου τις επικρίσεις που δέχεται η Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν ήταν πιο συνεργάσιμη στο προσφυγικό και απέδωσε τις αιχμές στην προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστρία και την άνοδο της ακροδεξιάς. «Λέγανε ότι δεν θέλαμε την Frontex, εμείς είχαμε τότε 380 υπαλλήλους από την υπηρεσία και ζητούσαμε 800. Σήμερα έχουμε γύρω στους 800 και ζητάμε 2000, δηλαδή δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτά που ζητούσαμε εγγράφως και επίσημα. Άρα όλα τα άλλα είναι σχόλια για να δικαιολογηθούν διάφοροι κύκλοι της επιλογής τους. Νομίζω ότι ορισμένοι στην Αυστρία είναι εγκλωβισμένοι στον εσωκομματικό τους αγώνα, είναι εγκλωβισμένοι εν όψει των εκλογών και το φόβο που έχουν για την ακροδεξιά», είπε.

Σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη γερμανίδα καγκελαριο Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Κοτζιας σημείωσε ότι «όταν αλλάζει η ατζέντα και οι συγκυρίες είναι πολύ πιθανό να αλλάζουν και οι σχέσεις ανάμεσα σε ηγεσίες και σε κράτη. Αλλά ισχυροί κύκλοι της Γερμανίας παραμένουν σε μία επιθετικά κριτική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα» τονίζει .

Αναφερόμενος στη στάση των Σκοπίων και το κλείσιμο των συνόρων, ο υπουργός εκτιμά ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενθουσιάστηκε με το ρόλο που της δίνανε οι Αυστρία, η Ουγγαρία και λοιπά και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι χρησιμοποιούνται [σ.σ. η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ].  Πρέπει να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν».
Τι είπε για το ενδεχόμενο βέτο

Τοποθετούμενος επί των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ο πρωθυπουργός απείλησε με βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «υπήρχαν και αποφάσεις οι οποίες μιλούσαν για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, τις οποίες υπονόμευσε η πρωτοβουλία των πέντε αστυνομικών διευθυντών» σημείωσε και συνέχισε:

Με ανησυχεί μια Ευρώπη στην οποία οι αποφάσεις που παίρνουν οι πολιτικοί ηγέτες αναιρούνται από τις αποφάσεις που παίρνει ένας αστυνομικός διευθυντής. Δεν λέω ότι οι αστυνομικοί διευθυντές δεν είναι χρήσιμοι θεσμοί, δεν είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σοβαροί, λέω ότι δεν μπορούν να ανατρέπουν αστυνομικοί διευθυντές 5 κρατών τις αποφάσεις που παίρνουν Σύνοδοι Κορυφής από εκλεγμένους πρωθυπουργούς, Προέδρους, και Καγκελάριους.

Παραδέχεται ωστόσο πως υπήρξαν διαπραγματεύσεις για το βέτο στη Σύνοδο Κορυφής. «Εμείς βάζαμε, αν βάζαμε το βέτο στα συμπεράσματα δηλαδή δεν στρεφόταν ενάντια σε κάποιον, αρκετά συμπεράσματα δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της χώρας, τα συμπεράσματα ανταποκριθήκανε, η εφαρμογή τους δεν ανταποκρίθηκε. (…) Αυτό το λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, το λέει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το λένε τα περισσότερα κράτη μέλη».

Ως προς τον αριθμό προσφύγων που μπορεί να φιλοξενήσει η Ελλάδα, εκτιμάει πως οι 150.000 είναι ένα νούμερο που μπορεί να αντέξει η χώρα και φέρνει ως παράδειγμα το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία τη δεκαετία του 90.

Παραδέχεται πως ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η Ευρώπη ήταν έτοιμη για το κύμα προσφυγικών ροών που θα αντιμετώπιζε. «Διότι κανένας δεν προέβλεψε το τρόπο που θα γιγαντωνόταν αυτό το φαινόμενο. (…) Αυτά λοιπόν τα φαινόμενα είναι σύνθετα και κανείς δεν τα προέβλεψε στην έκτασή τους αλλά που υπογραμμίζω στη διεθνή συζήτηση και λέω στους Αυστριακούς είναι ότι σύνθετα προβλήματα χρειάζονται πολύπλοκες λύσεις, δεν είναι μία λύση, πάω κλείνω τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα διότι θα μετακινηθούν σε άλλα σύνορα, οι άνθρωποι θα βρουν τρόπο να ξεφύγουν» επεσήμανε.

Επανερχόμενος στη συζήτηση περί αρνησικυρίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τονίζει πως «πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που προβλέπουν οι συνθήκες. Δεν υπάρχει καλό ή κακό εργαλείο από τις συνθήκες. Οι συνθήκες προβλέπουν και το βέτο» υποστηρίζει και συνεχίζει:

    Εγώ πιστεύω ότι το βέτο βοηθάει στο να επισημάνει κανείς σε όλους τους άλλους τη σημασία ενός θέματος, τις κόκκινες γραμμές του, και την ανάγκη να ξαναδιαπραγματευτούν. Θεωρώ το βέτο στοιχείο της διαπραγμάτευσης που συχνά και εγώ το έχω χρησιμοποιήσει, τους τελευταίους 14 μήνες, κάμποσες φορές, και με επιτυχία θα έλεγα. Το βέτο λοιπόν αν χρειαστεί λέει ο πρωθυπουργός που σημαίνει αν χρειαστεί, αν οι αποφάσεις δεν ανταποκρίνονται, αν οι αποφάσεις και τα συμπεράσματα δεν είναι αυτές που θέλουμε.

Για τη συνθήκη Σένγκεν

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξώθησης της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει πως δεν έχει νόημα η εν λόγω συζήτηση για την χώρα μας. Και αυτό γιατί όπως υπογραμμίζει, «η δική μας διασύνδεση είναι στα αεροδρόμια στα οποία δεν υπάρχει κανένας μετανάστης που να μετακινείται ή να έχει συλληφθεί ή να έχει καταγραφεί, εννοώ μετανάστης που να είναι παράτυπος ή τα πλοία, τα πλοία όπως ξέρετε για διάφορους λόγους, από Ηγουμενίτσα ή Πάτρα».

Όπως εκτιμά, αυτή η συζήτηση έχει νόημα «για κάποιους που θέλουν να βρουν μια νομική βάση για να παρατείνουν και να μη γίνουν παράνομοι το κλείσιμο των συνόρων τους. Και σας θυμίζω το κλείσιμο των συνόρων δεν έχει μόνο η Αυστρία με την ΠΓΔΜ εδώ είχαμε κλείσιμο των συνόρων του Βελγίου προς τη Γαλλία και έχουμε τρομερές διαμαρτυρίες από την Γαλλία που ήθελε να μετακινήσει από το Καλαί τους πρόσφυγες προς τη Βρετανία από άλλο δρόμο».

Σχετικά με τις προεκτάσεις της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως ο καθένας διάβασε την απόφαση με τον τρόπο του. «Όλα έδειξαν ότι οι περισσότεροι εκ των εταίρων στο ΝΑΤΟ δεν θέλανε να πάνε στη Συρία. (…) Από την στιγμή που δεν γινόταν η μετακίνηση στη Συρία άρχισε να αποκτά μεγάλη αξία η υπόθεση του Αιγαίου και οι λεπτομέρειες τους. Και οι Τούρκοι τις πρώτες μέρες αντιδρούσαν σφόδρα στις συμφωνίες και στις συμφωνίες πλαίσια που υπήρχαν και διαπιστώσανε ότι εκείνους δεν τους συμφέρει. Και μάλιστα ας το αποκαλύψω αν και το ξέρει όλη η κοινότητα στις Βρυξέλλες, έφτασε ο στρατιωτικός εκφραστής στη στρατιωτική επιτροπή της Τουρκίας ο δεύτερος να λέει ότι δεν μου αρέσουν αυτά που αποφασίσανε οι πολιτικοί, δεν μπορώ να τα εφαρμόσω. Και άρχισε η Τουρκία να ρίχνει κάθε μέρα χαρτιά και ξανά χαρτιά και ξανά χαρτιά» υποστήριξε.

«Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα αλλά νευρικότητα της Τουρκίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζοντας πως παρά τις δυσκολίες έχουμε έναν διπλωματικό διάλογο. «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα αλλά να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Έχουμε δίαυλους επικοινωνίας» ανέφερε και επισήμανε πως ο Ερντογάν δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. «Εγώ το θεωρώ θετικό αυτό».

Υπογράμμισε εξάλλου πως η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, θα έχει πρωτίστως ρόλο καταγραφής των προσφυγικών ροών.

Επανερχόμενος ξανά στο προσφυγικό ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την ΕΕ να αποκτήσει μία συνεκτική λύση. «Πρώτα από όλα πρέπει να επιβάλλει στην Τουρκία να  σταματήσει να είναι ελεύθερης βίζας η μετακίνηση προσώπων από το Μαγκρέμπ και ιδιαίτερα από το Μαρόκο» είπε και κάλεσε επίσης να δοθούν κίνητρα σε χώρες που βρίσκονται πρόσφυγες ώστε να παραμείνουν εκεί.

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10266&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote