Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο
Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο Εκτύπωση E-mail
03.01.08

Για πρώτη φορά στην ιστορία των συναλλαγών του πετρελαίου, η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου για την άμεση παράδοσή, έφθασε τα 100 δολάρια.

Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, έφτασε για πρώτη φορά στο ύψος - ρεκόρ των 98 δολαρίων το βαρέλι, την ώρα που το «ελαφρύ αργό» στην αγορά της Νέας Υόρκης έφτανε στο συμβολικό όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι. Τελικά το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχώρησε ελαφρά στα 97,84 δολάρια, τιμή που εξακολουθεί να είναι ρεκόρ.

Το «ελαφρύ αργό» στην αγορά της Νέας Υόρκης, για παράδοση Φεβρουαρίου, κέρδισε 3,60 δολάρια, κλείνοντας στα 99,58 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας ελαφρώς από το όριο των 100 δολαρίων.

Αιτία της ανοδικής πορείας είναι τα βίαια επεισόδια στις χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, Αλγερία και Νιγηρία καθώς και τα αποθέματα του αργού που βρίσκονται σε χαμηλό τριετίας. Η Νιγηρία είναι η όγδοη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου και οι βίαιες συγκρούσεις έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την επάρκεια της προσφοράς. Στο ανοδικό κλίμα συνέβαλλε επίσης και το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου καταναλώνονται τα 4/5 του πετρελαίου θέρμανσης της χώρας.

Παράλληλα, σημαντική συμβολή στο ιστορικό αυτό ρεκόρ αποδίδεται στις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας, η ζήτηση των οποίων εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου το περασμένο έτος. Το 2007 οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν σχεδόν κατά 58%, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας και φτάνοντας στις 21 Νοεμβρίου μια ανάσα κάτω από τα 100 δολάρια, στα 99,29 δολάρια το βαρέλι.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1026&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote