Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Τι ΗΠΑ θέλουν οι Αμερικανοί - Ποιον ρόλο επιθυμούν να παίξει η χώρα τους στον κόσμο
Τι ΗΠΑ θέλουν οι Αμερικανοί - Ποιον ρόλο επιθυμούν να παίξει η χώρα τους στον κόσμο Εκτύπωση E-mail
27.02.16

Τι ΗΠΑ θέλουν οι Αμερικανοί - Ποιον ρόλο επιθυμούν να παίξει η χώρα τους στον κόσμο - MediaΕνόψει των επικείμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους ανώτερους κι ανώτατους κύκλους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που στην Ευρώπη προς το παρόν δεν έχει αναδειχθεί, όμως αναμένεται να καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το μέλλον του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε.

Το αντικείμενο της συζήτησης είναι "τι πραγματικά σημαίνει σήμερα Αμερική;". Ποιο ρόλο, δηλαδή, θα επιλέξουν οι ΗΠΑ να παίξουν στον κόσμο στο εξής;

Οι ΗΠΑ παραμένουν η μόνη υπερδύναμη που μπορεί να προβάλλει στρατιωτική ισχύ σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Όμως, ο κόσμος έχει αλλάξει. Δεν έχει πια μόνο έναν ή δύο "μεγάλους παίκτες". Η Κίνα ήδη χάραξε μια παγκόσμια στρατηγική και η Ρωσία ενισχύει διαρκώς την παρουσία της στην περιφέρειά της, αλλά και στην Μ. Ανατολή.

Όμως, και οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει αφού οι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν έχουν κάνει τους περισσότερους Αμερικανούς να είναι πολύ διστακτικοί στο να στηρίξουν οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, που ίσως απαιτεί μακροπρόθεσμη παρουσία Αμερικανών στρατιωτών.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, η συζήτηση στους σοβαρότερους κύκλους αφορά το πως ο επόμενος Πρόεδρος θα δρα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, στην εξωτερική πολιτική, καθώς εκτιμάται ότι τα τουλάχιστον 25 επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι εξαιρετικά άστατα.

Ουσιαστικά, τρεις είναι οι τάσεις που κυριαρχούν σήμερα στις ΗΠΑ όσον αφορά την μελλοντική τους θέση στον κόσμο.

    Η πρώτη είναι της «απαραίτητης Αμερικής». Εν ολίγοις πρεσβεύει ότι κανένα άλλο κράτος δεν είναι σε θέση να δώσει στον πλανήτη την ηγεσία που χρειάζεται. Και θα πρέπει οι ΗΠΑ να επιδείξουν την θέληση και την δύναμη για να ηγούνται και να διαφυλάττουν τις δυτικές αξίες.
    Η δεύτερη είναι της «Αμερικής των έξυπνων επιλογών». Υποστηρίζει ότι στον σημερινό πολυπαραγοντικό κόσμο η Αμερική δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Θα πρέπει να θέσει έξυπνες προτεραιότητες και να υπερασπίζεται τα πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα όταν και όπου αυτά απειλούνται περισσότερο. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τάση ήταν αυτή που καθοδήγησε αρκετές από τις πολιτικές Ομπάμα.
    Η τρίτη τάση είναι αυτή της «ανεξάρτητης Αμερικής». Υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ξεφορτωθούν από πάνω τους όλα τα διεθνή βάρη και να ασχοληθούν στο εξής αποκλειστικά με την ευημερία στο έδαφός τους. Μάλιστα, οι υποστηρικτές της τάσης αυτής πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για μια νέα «διακήρυξη ανεξαρτησίας» που θα απελευθερώνει την χώρα από την ευθύνη να λύνει τα προβλήματα όλων των άλλων και τις συχνές επικρίσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία τάση, οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στο να φτιάξουν μια χώρα τέτοιας ευημερίας για τους κατοίκους της που θα είναι too big to fail. Σημαντικό ρόλο σ' αυτή την προσέγγιση παίζει και η επικείμενη ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ από το 2020 κι έπειτα, αφού όχι μόνο θα διαθέτει μέσω fracking όση ενέργεια χρειάζεται, αλλά θα εξάγει κιόλας.  

Το Eurasia Group προχώρησε στην διεξαγωγή δημοσκόπησης με αντικείμενο τις τρεις αυτές επιλογές, αλλά και άλλα θέματα για την ταυτότητα των ΗΠΑ σήμερα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα άνω των 1.000 Αμερικανών, όλων των ηλικιών. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά αλλά και πρωτοφανή.

1. Στο ερώτημα για το ποια από τις τρεις τάσεις επιλέγει ο ερωτώμενος, υπάρχει χάσμα γενεών στην εξωτερική πολιτική.

Οι απαντήσεις, ως σύνολο είναι σχετικά ισομερώς μοιρασμένες.

«Απαραίτητη Αμερική» θέλει το 28%

«Αμερική έξυπνων επιλογών» το 36%

«Ανεξάρτητη Αμερική» το 36%.

Όμως, οι ηλικίες άνω των 60 επέλεξαν «Απαραίτητη Αμερική» σε ποσοστό σχεδόν 40% ενώ στις ηλικίες 18-29 και στις ηλικίες 30-44 η συγκεκριμένη τάση συγκέντρωσε το μισό ποσοστό, δηλαδή 20%. Η πλειοψηφία αυτών των ηλικιών κλίνει προς την τρίτη επιλογή της «Ανεξάρτητης Αμερικής».

Στις νεότερες ηλικίες δηλαδή, αυτές που θα αποτελέσουν την μελλοντική μαγιά των ψηφοφόρων και συνεπώς θα επηρεάζουν τις αποφάσεις των επόμενων προέδρων, καταγράφεται μια τάση που δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο έντονη.

2. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το κατά πόσο και σε ποιες ηλικιακές ομάδες οι Αμερικανοί ταυτίζονται με τα παρακάτω

Η Αμερική είναι:

Εξαιρετική λόγω όσων έχει κάνει για τον κόσμο

Συμφωνούν:

39% ηλικίες 18-29

42% ηλικίες 30-44

50% ηλικίες 45-59

50% ηλικίες 60+

Εξαιρετική λόγω όσων αντιπροσωπεύει

Συμφωνούν:

10% ηλικίες 18-29

10% ηλικίες 30-44

18% ηλικίες 45-59

18% ηλικίες 60+

Η Αμερική δεν είναι εξαιρετικό έθνος

Συμφωνούν:

55% ηλικίες 18-29

48% ηλικίες 30-44

35% ηλικίες 45-59

35% ηλικίες 60+

3. Ερώτηση: Τι κινδυνεύει περισσότερο;

Ηλικίες 18-29

Η διεθνής φήμη της Αμερικής

Ηλικίες 30-44 και 45-59

Η οικονομία της Αμερικής

Ηλικίες 60+

Ο σεβασμός των Αμερικανών ηγετών προς τις ιδρυτικές αρχές της χώρας

4. Ερώτηση: Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Μ. Ανατολή;

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες απάντησε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως μπορεί να διαχειριστεί μια μη διαχειρίσιμη περιοχή.

5. Ερώτηση: Η Κίνα είναι…

Όλες οι ηλικιακές κατηγορίες πιστεύουν ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Αμερική.

Το χάσμα των γενεών

Το 39% στις ηλικίες 60+ πιστεύουν ότι η πολιτική της «Απαραίτητης Αμερικής» είναι η καλύτερη επιλογή για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Το 41% στις ηλικίες 44 και κάτω (18-44) προτιμούν την επιλογή της «Ανεξάρτητης Αμερικής».

www.topontiki.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10256&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote