Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Οργή Ερντογάν για τη στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους
Οργή Ερντογάν για τη στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους Εκτύπωση E-mail
21.02.16

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το βράδυ ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν για το συριακό Μέρα με τη μέρα αυξάνεται η ένταση των βολών του τουρκικού πυροβολικού προς τους Κούρδους της Συρίας, όπως επίσης και των λεκτικών πυρών κατά των ΗΠΑ για τη στήριξή τους προς το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και το ένοπλο σκέλος του YPG.

Οι σκληρές δηλώσεις κατά των ΗΠΑ διαδέχονται η μία την άλλη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει χθες πως είναι θλιμμένος «για την επιμονή των Δυτικών να μη χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το PYD» και τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι «φάσκει και αντιφάσκει».

Το θέμα της αμερικανικής, αλλά και της ρωσικής, στήριξης και συνεργασίας με το YPG έχει εξοργίσει την Αγκυρα σε τέτοιο βαθμό ώστε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Ομπάμα, ο «Σουλτάνος» να δηλώνει πως: «Θα του πω, κοίτα πώς και εναντίον ποιων χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα που εσείς τους είχατε δώσει. Πριν από μήνες στη συνάντησή μου μαζί του, του είπα για τις αποστολές αμερικανικών όπλων. Τρία αεροπλάνα με όπλα έφτασαν. Τα μισά από αυτά έπεσαν στα χέρια του Νταές (του Ισλαμικού Κράτους) και τα μισά από αυτά στα χέρια του PYD. Εναντίον ποιων χρησιμοποιήθηκαν; Χρησιμοποιήθηκαν εναντίον αμάχων στην περιοχή και προκάλεσαν τους θανάτους τους».

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Το να καταφεύγει κανείς σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το YPG για να πολεμήσει το ISIS στη Συρία είναι πάνω από όλα μια ένδειξη αδυναμίας. Ολοι θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν αυτό το λάθος. Ιδιαίτερα οι σύμμαχοί μας, οι ΗΠΑ, θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως». Η αμερικανική τακτική του Πόντιου Πιλάτου (δεν επιβεβαιώνουμε, αλλά ούτε και διαψεύδουμε) όσον αφορά την επίθεση στην Αγκυρα, για την οποία οι τουρκικές Αρχές κατηγορούν ευθέως το YPG, αποτελεί ακόμη ένα πρόβλημα στις σχέσεις των δύο συμμάχων που ο Ερντογάν αναμενόταν να θίξει στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ομπάμα.

Πάντως, εκτός από αυτή την τηλεφωνική συνομιλία, η Τουρκία φαίνεται να βρίσκεται εκτός των συνομιλιών που καθορίζουν την ουσία της πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα της Συρίας. Ενδεικτικό είναι ότι χθες το μεσημέρι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν μη προγραμματισμένη συνάντηση στη Γενεύη για να προετοιμάσουν το έδαφος και την κοινή τους θέση πριν από μια πιο διευρυμένη σύνοδο του ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας (οι επίσημες συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα καθυστερήσουν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Στάφαν ντε Μιστούρα).

Εκεχειρία
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές συζήτησαν με σκοπό να καταλήξουν στο πώς θα εφαρμοστεί η εκεχειρία και πώς θα συνεχιστεί ο κοινός αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νούσρα. Ακόμα η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τουρκικές απειλές εισβολής στη Συρία.

Μία ακόμη εξέλιξη που καταδεικνύει ότι η Τουρκία σιγά σιγά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιότυπη διπλωματική απομόνωση είναι το ρωσικό άνοιγμα προς τη Σαουδική Αραβία, που έγινε ύστερα από επικοινωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον βασιλιά Σαλμάν και την επίσημη πρόσκληση του τελευταίου στη Μόσχα.

Κούρδοι
Σημαντικές νίκες κατά των τζιχαντιστών

Με τους τουρκικούς βομβαρδισμούς να πλήττουν σε μεγάλη έκταση εντός της Συρίας (πλέον χτυπούν στο Χαλέπι μέχρι και την πόλη Αφρίν) τις θέσεις τους στον Βορρά, οι Κούρδοι μαχητές του YPG ξεκινούν προέλαση προς τα νότια εναντίον προπυργίων του Ισλαμικού Κράτους.

Πιο συγκεκριμένα, στην επαρχία Χασάκα η ευρεία συμμαχία της οποίας ηγούνται οι Κούρδοι, η συμμαχία «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας», πιέζει

σημαντικά θέσεις του ISIS γύρω από την πόλη Αλ Σανταντί και έχουν κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού από την πόλη κλείνοντας έτσι την πρόσβαση από τη Ράκα, αλλά και από τη Μοσούλη.

Προέλαση
Η ραγδαία αυτή προέλαση σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό από τα αεροσκάφη τής υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας που έπληξαν την πόλη Αλ Σανταντί, η οποία θεωρείται ως το κέντρο της διοικητικής μέριμνας των δυνάμεων του ISIS.

Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, όλες τις προηγούμενες ημέρες τα ανώτερα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους και γενικά όσοι έχουν κάποιον βασικό ρόλο στη διοίκηση, προχώρησαν στην εκκένωση της πόλης Αλ Σανταντί διώχνοντας τις οικογένειές τους νοτιότερα προς την Ντέιρ Ελ Ζορ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κουρδικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο πλέον μιας ευρείας περιοχής γύρω από την πόλη και ετοιμάζονται για την πολιορκία της καθώς βρίσκονται μόλις 5 χιλιόμετρα περιμετρικά της.

Στα χέρια των Κούρδων πέρασε επίσης και η πετρελαιοπηγή Κμπιμπέ, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της πόλης.

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10241&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 21.02.16 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote