Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Κύπρος και Μάλτα είναι από σήμερα η 14η και 15η χώρα στη ζώνη του ευρώ
Κύπρος και Μάλτα είναι από σήμερα η 14η και 15η χώρα στη ζώνη του ευρώ Εκτύπωση E-mail
01.01.08
Η Κύπρος κι η Μάλτα, μόλις λίγο πάνω από το ένα εκατ. κάτοικοι κι οι δύο τους, εισήλθαν από σήμερα Τρίτη στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο με ανάμικτα συναισθήματα, που ισορροπούν ανάμεσα στην βούληση των κυβερνώντων τους να κεφαλαιοποιήσουν τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τη γενικότερη ανησυχία του πληθυσμού γι’ αύξηση των τιμών.
Η Κύπρος βρέθηκε στη ζώνη του ευρώ από τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος, ενώ η Μάλτα εισήχθη στη λέσχη των χωρών του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος μία ώρα αργότερα. Οι δύο μεσογειακές νήσοι γίνονται πλέον η 14η κι η 15η χώρα, αντίστοιχα, που μετέχουν στην Ευρωζώνη, ένα σύμπλεγμα χωρών με συνολικό πληθυσμό 318 εκατ. κατοίκων, ενώ το 2009 αναμένεται να ενταχθεί στο ευρώ κι η Σλοβενία.

Με 800.000 κατοίκους η Κύπρος και 400.000 η Μάλτα, πρώην βρετανικές αποικίες που κατέκτησαν την ανεξαρτησία τους στη δεκαετία του 60, αποτελούν ωστόσο τη μικρότερη παρουσία στην Ευρωζώνη, καθώς αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,17% και το 0,06% του ΑΕΠ της.

Για τον λόγο αυτόν για την ένταξή τους τυπώθηκαν πάνω από 100 εκατ. χαρτονομίσματα αξίας σε ευρώ και κόπηκαν πάνω από 500 εκατ. νομίσματα.

Ωστόσο, μολονότι το ΑΕΠ τους αντιπροσωπεύει τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωζώνη, η αδιάπτωτα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των δύο νησιωτικών χωρών, γύρω στο 4% για καθεμιά τους, κέρδισε την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών, που δέχθηκε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο ευρώ.

www.kathimerini.gr
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1022&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote