Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ένας Κάστρο στο Παρίσι 21 χρόνια μετά
Ένας Κάστρο στο Παρίσι 21 χρόνια μετά Εκτύπωση E-mail
02.02.16

Σεγκολέν Ρουαγιάλ και Ραούλ ΚάστροΣτο Παρίσι βρίσκεται ο Ραούλ Κάστρο, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Κούβας στη Γαλλία, έπειτα από εκείνη του μεγαλύτερου αδελφού του Φιντέλ πριν από 21 χρόνια.

Το ταξίδι αυτό, το πρώτο στην Ευρώπη από τότε που ο 84χρονος Ραούλ διαδέχθηκε τον αδελφό του Φιντέλ Κάστρο στην προεδρία της Κούβας, το 2006, είναι συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Κούβα τον περασμένο Μάιο.

Τον Ραούλ Κάστρο υποδέχθηκε στην Αψίδα του Θριάμβου με στρατιωτικές τιμές η υπουργός Οικολογίας, Ενέργειας και Αειφόρου Ανάπτυξης Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τρίτη στην ιεραρχία της γαλλικής κυβέρνησης.

Οικονομικές συμφωνίες

Ο πρόεδρος της Κούβας που έφτασε στο Παρίσι το Σάββατο για ιδιωτική επίσκεψη, σήμερα στο πλαίσιο των επίσημων πλέον επαφών του, θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο Ολάντ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή τουλάχιστον 10 συμφωνιών, κοινή δήλωση στον Τύπο και επίσημο δείπνο.

Οι δύο χώρες θα εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης των οικονομικών ανταλλαγών τους, με τη σύναψη συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και του δίκαιου εμπορίου.

Επίσης, αύριο θα γίνουν συναντήσεις με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Ραούλ Κάστρο στο Παρίσι Ο πρόεδρος της Κούβας συνάντησε βετεράνους του πολέμου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη | Jacky Naegelen/Pool photo via AP

Στην επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων αναφέρεται πως η Γαλλία θέλει να επιβληθεί ως «πρώτος (ευρωπαϊκός πολιτικός και οικονομικός) εταίρος» της Κούβας.

Ήδη, μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην Κούβα, όπως ο όμιλος Pernod-Ricard που παράγει το ρούμι Havana Club, Alcatel-Lucent στις τηλεπικοινωνίες, Total και Alstom στην ενέργεια.

Ωστόσο με έναν όγκο περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, οι εμπορικές ανταλλαγές παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Στόχος να ενισχυθούν, καθώς «Δεν ανέρχονται ακόμη στο ύψος των προσδοκιών μας», όπως παραδέχτηκε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ματιάς Φεκλ.

Ολάντ στη Λατινική Αμερική

Η Γαλλία θεωρεί την Κούβα «βασικό στοιχείο» της προώθησης της σχέσης της με τη Λατινική Αμερική. Στο πλαίσιο αυτό, ο Φρανσουά Ολάντ θα πραγματοποιήσει στα τέλη Φεβρουαρίου περιοδεία στο Περού, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Άλλωστε η Κούβα έχει ήδη αρχίσει μια θεαματική προσέγγιση από τα τέλη του 2014 με τις ΗΠΑ, που οδήγησε στην επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο χωρών πέρυσι το καλοκαίρι.

Επίσης, από τον Απρίλιο του 2014, η Αβάνα συζητά επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καθιερώσει ένα «πλαίσιο πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας», ώστε να αφήσει στο παρελθόν τις παλιές αντιπαραθέσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι σημαντική η επίσκεψη αυτή για την εικόνα της Κούβας, δίνει ασυζητητί μια διεθνή λάμψη στο κουβανικό καθεστώς", εκτιμά ο Εντουάρντο Περέρα, του Πανεπιστημίου της Αβάνας.

Οικονομία και ανθρώπινα δικαιώματα

Η Γαλλία έχει πρωτοστατήσει στη συμφωνία για τη διαγραφή 8,5 δισ. δολαρίων του κουβανικού χρέους στους πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού, ενώ θα ήθελε να προχωρήσει ακόμη πιο μακριά σε διμερές επίπεδο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, όπως για παράδειγμα με την αποδέσμευση για την Κούβα ορισμένων προσβάσεων στις χρηματαγορές, εν αναμονή της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο που επιβλήθηκε στο νησί από το 1962 και το οποίο έχει καταδικάσει εδώ και καιρό η Γαλλία.

Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέμα για το οποίο η Κούβα δέχεται έντονες επικρίσεις, είναι κάτι «που θα συζητηθεί», σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος, που είχε επικριθεί γιατί συνάντησε τον πρώην πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο τον Μάιο του 2015, αναμένεται να είναι διακριτικός στο θέμα αυτό, ώστε να μην επισκιαστεί η επίσκεψη του επικεφαλής του κουβανικού κράτους.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10197&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 02.02.16 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote