Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «ΦΥΛΑΡΧΟΙ» ΚΑΙ «ΦΥΛΕΣ» ΖΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ
«ΦΥΛΑΡΧΟΙ» ΚΑΙ «ΦΥΛΕΣ» ΖΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ Εκτύπωση E-mail
31.12.07
Τελικά φαίνεται πως ο Γ. Παπανδρέου φάνηκε ικανότερος στη διαχείριση της ήττας στις εθνικές εκλογές (και το γεγονός αυτό τον οδήγησε στη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές…), παρά στη διαχείριση της νίκης του στην εσωκομματική αναμέτρηση!

Η παραπάνω εκτίμηση μάλλον δεν αδικεί την εσωκομματική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά την 11η Νοέμβρη. Ίσως δε την αποτυπώνει πιστά.

Πράγματι, ενάμιση μήνα μετά το θριαμβευτικό 55% που πήρε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση, το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παραπέμπει στην ανάταση για την οποία είχε δεσμευτεί.

Αντίθετα, αυτά που παρατηρούνται και οδηγούν σε απαισιόδοξες προσεγγίσεις, εν όψει και του… δίσεκτου 2008, είναι:
• Η αποδόμηση του μπλοκ που στήριξε τον Γιώργο στην εσωκομματική αναμέτρηση της 11ης Νοέμβρη, λόγω διαφωνιών και έντονου παρασκηνίου για τη μοιρασιά των «λαφύρων» της εσωκομματικής νίκης, προσωπικών φιλοδοξιών και αλληλοϋπονομεύσεων.
• Μια ιδιόμορφη «αιχμαλωσία» του Γιώργου από πρόσωπα και καταστάσεις που υποτίθεται ότι θα ξεπερνούσε και θα ξερίζωνε μετά τη θριαμβευτική του επικράτηση.
• Μια κατάσταση «άπνοιας», απραξίας, αβεβαιότητας, ελλείμματος σύμπνοιας και ενότητας.
Είναι χαρακτηριστική η αργοπορημένη και αμήχανη αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη για την υπόθεση Ζαχόπουλου, που έχει καθηλώσει την κυβέρνηση στο καναβάτσο. Και αυτήν ακριβώς τη δυσκολότατη για την κυβέρνηση κατάσταση το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να την αξιοποιήσει, βολοδέρνοντας μεταξύ… «ήπιων» και «ακραίων» αντιδράσεων, που τελικά καταλήγουν… μη αντιδράσεις!
«Αιχμάλωτος» των «προεδρικών φυλών»;
Αυτήν την περίοδο, που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να είναι περίοδος κομματικής ανασυγκρότησης, στο εσωτερικό του
ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί ένα σοβαρό ερώτημα, το οποίο μάλιστα διατυπώνεται κυρίως από στελέχη φίλα προσκείμενα στον Γ. Παπανδρέου:
• Θα προχωρήσει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στις ρήξεις και υπερβάσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής σύγκρουσης ή θα παραμείνει καθηλωμένος σε απραξία και -το χειρότερο- αιχμάλωτος των κομματικών «φυλών» που τον στήριξαν και θέλουν να του επιβάλλουν πρόσωπα, να τον κοντύνουν στα μέτρα τους και -εν τέλει- να τον στείλουν στο περιθώριο;
Μέχρι στιγμής η απάντηση δεν είναι… αισιόδοξη. Διότι η πολιτεία του Γιώργου μετά την 11η Νοέμβρη παραπέμπει σε παραλυτικές ισορροπίες μεταξύ των «φυλών», εκ των υποστηρικτών του προερχομένων. «Φυλών» που μπορούν ως εξής να περιγραφούν:
• «Φυλή» Φώφης Γεννηματά. Δηλαδή η ομάδα στελεχών που κινείται πέριξ της Φώφης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις της Φώφης με τον Γιώργο δεν είναι αρμονικές πλέον, όπως ήσαν πριν τις εθνικές εκλογές αλλά και στη διάρκεια της εσωκομματικής σύγκρουσης. Και τούτο επειδή η Φ. Γεννηματά εμφανίζεται χολωμένη, επειδή ο Γιώργος τον πρώτο ρόλο στην επιτροπή που θα οργανώσει το συνέδριο δεν τον ανέθεσε σε εκείνη, αλλά στον Πολυζωγόπουλο. Απ' την άλλη μεριά τώρα, του επιτελείου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, προσάπτουν στη Φώφη «υπέρμετρες φιλοδοξίες που φτάνουν πολύ ψηλά»!
• «Φυλή» Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος έχει μεν αυτήν την περίοδο δει τις μετοχές του να ανεβαίνουν, αλλά… κοιτάζει και την επόμενη (του συνεδρίου) μέρα, διεκδικώντας τη θέση του γραμματέα! Τη θέση αυτή διεκδικεί βεβαίως και η Φώφη, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί και μεταξύ τους σχέσεις ανταγωνιστικές. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι κορυφαίοι συνδικαλιστές οι οποίοι στήριξαν καταλυτικά τον Γιώργο στην εσωκομματική σύγκρουση, οι Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), Παπασπύρος (ΑΔΕΔΥ), Ασημακόπουλος (ΓΣΕΒΕ) έχουν διαχωρίσει τη θέση τους απ' τον Πολυζωγόπουλο, αλλά εμφανίζονται επίσης δυσαρεστημένοι και με τον Γιώργο. Και τούτο επειδή κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του στη διάρκεια της εσωκομματικής σύγκρουσης του κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανανέωση και ανασυγκρότηση του κόμματος. Ο Γιώργος είχε δεσμευτεί ότι θα τους συναντούσε μετά τις εσωκομματικές εκλογές για να συζητήσουν σχετικά, αλλά τους έχει αγνοήσει…
• «Φυλή» προσκείμενων στον Χρ. Παπουτσή, στην οποία ανήκουν στελέχη με οργανωτική πείρα, όπως οι Γ. Παναγιωτακόπουλος, Θ. Μωραϊτης, Μ. Καρχιμάκης, Αηδόνης κ.ά. Και αυτή η ομάδα εμφανίζεται χολωμένη με τον Γιώργο, επειδή προώθησε τον Πολυζωγόπουλο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παναγιωτακόπουλος τελευταία έχει οργώσει την Ελλάδα φτιάχνοντας συσχετισμούς εν όψει συνεδρίου, ενώ καταφέρεται με βαριές εκφράσεις κατά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ για «αχαριστία», αφού του πρόσφερε τόση στήριξη στην εσωκομματική σύγκρουση…
• «Φυλή» στενών συνεργατών του Γιώργου, που συγκροτούν το επιτελείο του, όπως οι Γερουλάνος, Παμπούκης, Βάρτζελη, Κοτζιάς, Σεφερτζής, τα αδέρφια του κ.ά. Τα στελέχη αυτά δεν λειτουργούν πάντα ως ομάδα. Και δεν είναι πάντα η σχέση τους στενή με τον Γιώργο. Για παράδειγμα, ο Ν. Κοτζιάς πρόσφατα αποχώρησε απ' το επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για αποστασιοποίηση του Π. Γερουλάνου, ακόμα και της Ρ. Βάρτζελη, ακόμα και για απομάκρυνσή τους!
• Κάποια μεμονωμένα στελέχη, τα οποία στήριξαν τον Γιώργο, δεν ανήκουν σε ομάδες, λειτουργούν αυτονομημένα. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος διεκδικεί τον ρόλο του διευθυντή των υπηρεσιών της ΚΟ που τώρα έχει η Ρ. Βάρτζελη, ο Θαν. Τσούρας που επίσης εμφανίζεται δυσαρεστημένος επειδή μετά τις εσωκομματικές εκλογές ο Γιώργος τον άφησε εκτός ηγετικού πυρήνα, ο Δημ. Ρέππας που είναι αυτήν τη στιγμή το πιο προβεβλημένο στέλεχος του επιτελείου του Γιώργου, χωρίς να αναμιγνύεται σε παιχνίδια συσχετισμών, ο Απ. Κακλαμάνης κ.ά.

paron
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1018&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote