Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βαρουφάκης vs Τσακαλώτος
Βαρουφάκης vs Τσακαλώτος Εκτύπωση E-mail
24.01.16

 Γιάνης Βαρουφάκης, Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΟι δύο καθηγητές Οικονομικών συνδέονται, όπως διαβεβαιώνουν και οι ίδιοι, με αμοιβαία εκτίμηση και φιλία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλωστε, άφησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να μετακινηθεί στο Εθνικό και Καποδιστριακό, ύστερα από προτροπή και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Επίσης οι δυο τους συναντήθηκαν και στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια του «Κινήματος των Πλατειών» στις 7 Ιουνίου του 2011. Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών είχε ρωτηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να αναλάβει το υπουργείο ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τον πυρήνα τής τότε κυβέρνησης, ο Τσακαλώτος ήταν σαφής: «Ο Γιάνης είναι εξαιρετικός επιστήμονας, από τους καλύτερους οικονομολόγους που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Ωστόσο είναι επιλογή “ακραία”. Θα μας βοηθήσει, αλλά μπορεί να γίνει και στόχος». Ο πρωθυπουργός έλαβε τότε την απόφαση να δώσει το χαρτοφυλάκιο στον δημοφιλή πανεπιστημιακό.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Εχει χαρακτηριστεί «αιρετικός», «ακραία επικοινωνιακός», «νάρκισσος», «τζογαδόρος». Πάντως ήταν σίγουρα ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών που τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας σε τέτοιο βαθμό, εξαιτίας των δηλώσεών του, ακόμα και των ενδυματολογικών του επιλογών.

Η πρώτη κρούση για πολιτική συνεργασία μεταξύ της Κουμουνδούρου και του καθηγητή Οικονομικών ήρθε τον Απρίλιο του 2014.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε τότε ότι ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε να μην είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο. Η επιλογή του ως υπουργού Οικονομικών ήρθε έπειτα από την πρωτιά του στη λίστα της Β’ Αθήνας, συγκεντρώνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 142 χιλιάδων σταυρών.

Η πρώτη του εμφάνιση «απέναντι» στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, η φράση του ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την τρόικα και το περίφημο «ουάου» έγιναν αντικείμενα σχολίων, επικρίσεων, αλλά και «λατρείας».

Οι πρώτες «γκρίνιες» ήρθαν όταν δημοσιεύτηκε η ομάδα των συμβούλων που τον περιτριγύριζαν. Ο Τζέφρι Σαξ, για παράδειγμα, ήταν γνωστός στους κύκλους της Αριστεράς ως ο άνθρωπος που «εισήγαγε στη δεκαετία του 1990 τον καπιταλισμό στη Ρωσία».

Οι Λάρι Σάμερς και Νόρμαν Λαμόντ, που βοήθησαν με ιδέες τον Βαρουφάκη, ήταν υπουργοί Οικονομικών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η δε Ελενα Παναρίτη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προτάθηκε μάλιστα από τον ίδιο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, πρόταση η οποία απορρίφθηκε τελικά από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου μίλησε για «δημιουργική ασάφεια», ενώ λίγες ημέρες πριν είχε πρωταγωνιστήσει στην αποκάλυψη ενός παιχνιδιού με προσχέδια αποφάσεων, που εξόργισε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

Το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα αποτέλεσε την αφορμή για να «σφυροκοπηθεί» μέσα από στοχευμένες «διαρροές» συναδέλφων του. Λίγες ημέρες μετά, στις 27 Απριλίου, ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε στο Μαξίμου και χωρίς αντιπαράθεση του ανακοινώθηκε ότι τον πολιτικό συντονισμό της διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έφερε αντίρρηση. Μάλλον συμφώνησε...

Η «ρήξη» τελικά ήρθε λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός τού ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να παραμένει πλέον στη θέση του, ενώ και άλλα κυβερνητικά στελέχη είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς του στις συνεννοήσεις με τις τράπεζες στα capital controls. «Αλλα τού είχαμε πει, άλλα πήγε και έκανε», έλεγε τότε κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τους επόμενους μήνες παρέμεινε στον «αφρό» της δημοσιότητας. Η δε στάση του σε κρίσιμες ψηφοφορίες προκάλεσε σύγχυση. Καταψήφισε το τρίτο Μνημόνιο, υπερψήφισε τα προαπαιτούμενα και σε άλλη ψηφοφορία απείχε ευρισκόμενος στην Αίγινα. Και τώρα ετοιμάζεται ώστε στις 9 Φεβρουαρίου να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κινήματος.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμμετείχε στην «κλειστή» ομάδα γύρω από τα οικονομικά. Η θέση του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων ήρθε ως αυτονόητη τοποθέτησή του στο κυβερνητικό σχήμα, αν και κάποιοι ανέμεναν να συμμετάσχει στην ομάδα του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο οι γνώσεις του επί των μακροοικονομικών δεν επέτρεπαν την απασχόλησή του ούτε με το σκέλος των εσόδων ούτε με αυτό των εξόδων. Οι δε φήμες περί άρνησής του να βρεθεί σε θέση «υπό» τον Γιάνη Βαρουφάκη διαψεύδονταν από τον ίδιο, αντιτείνοντας μέσω συνεργατών του ότι «ούτως ή άλλως προσφέρει το καλύτερο δυνατόν μέσα στην ομάδα διαπραγμάτευσης».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκ των «θεωρητικών» του Κοκκινο-Πράσινου Δικτύου του ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν κορυφαίος εκλεγμένος στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, υπήρξε το «σημαντικό χαρτί» της τάσης των «53+». Ηπιος, αλλά με οξυδερκές χιούμορ, αρκετές φορές «παρεξηγήθηκε» για δηλώσεις του, γεγονός που τον έκανε να μένει επικοινωνιακά στο «παρασκήνιο» της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική περίπτωση η «ευχή» προς τον νέο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων: «Δεν ξέρω αν πρέπει να σας ευχηθώ συγχαρητήρια ή συλλυπητήρια», δεδομένου του όγκου και των δυσκολιών της δουλειάς σας, ανέφερε ο υπουργός. Η ανάληψη της θέσης του στο υπουργείο αμέσως μετά το δημοψήφισμα έγινε δεκτή από το εσωκομματικό ακροατήριο ως «φυσική συνέχεια». Οι δε Ευρωπαίοι εταίροι είχαν μόνον καλά λόγια να πουν για τον νέο τους συνάδελφο.

Οι συνεργάτες του προέρχονται από τον στενό του κύκλο και το Τμήμα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί εξ αυτών, όπως η γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Ελενα Παπαδοπούλου, βρίσκονται δίπλα του από το Πανεπιστήμιο ή την εποχή που εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής. Η δε εμπειρία του από τις διαπραγματεύσεις λέγεται ότι τον βοήθησε ώστε να κάνει ουκ ολίγους ελιγμούς.

Ηταν, άλλωστε, ο άνθρωπος που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ανέλαβε τις «υπόγειες» διαπραγματεύσεις των ελληνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, συχνά κατοικοεδρεύοντας σε ένα ξενοδοχείο και χωρίς να το γνωρίζουν ούτε καν οι δανειστές.

Πολλοί, πάντως, απορούν πώς γίνεται ο αριστερός «ριζοσπάστης οικονομολόγος» να διαπραγματεύεται και να εφαρμόζει τις επιταγές του Μνημονίου. Την απάντηση μπορεί να τη βρει κανείς στην τοποθέτησή του στην πανελλαδική σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανακοίνωσε ότι θα κατέλθει ξανά υποψήφιος στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Η Αριστερά είναι για τα δύσκολα», είπε και προσέθεσε ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης της Αριστεράς θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις». Ενώ αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του σε «μια σειρά νέα παιδιά τριαντάρηδων, που αξίζουν να έχουν την υποστήριξη, γιατί έμαθαν πόσο δύσκολη είναι η Αριστερά και πόσο δύσκολο είναι να τα βάζεις με την εξουσία».

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10178&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote