Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Διάδοχος της Μπούτο ο γιός της Μπιλαουάλ
Διάδοχος της Μπούτο ο γιός της Μπιλαουάλ Εκτύπωση E-mail
31.12.07
Καμία αναβολή για τις εκλογές λέει το Λαϊκό Κόμμα.Το κόμμα της δολοφονημένης πακιστανής ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο αποφάσισε να μετάσχει στις εκλογές, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στη χώρα στις 8 Ιανουάριου.

μετά από τον διορισμό του 19χρονου γιού της, Μπιλαουάλ ως διαδόχου της μητέρας του στην ηγεσία του κόμματος και του πατέρα του ως συμπροέδρου, μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά μέσα του Πακιστάν.

Ωστόσο παραμένει αβέβαιο εάν οι εκλογές θα διεξαχθούν την προβλεπόμενη ημερομηνία λόγω της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στο Πακιστάν μετά τη δολοφονία Μπούτο.

Το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι απορρίπτει κάθε περίπτωση αναβολής των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιανουαρίου, πιθανότητα που μελετά το καθεστώς του Περβέζ Μουσάραφ.

"Δεν θα δεχθούμε αναβολή των εκλογών και επιμένουμε να πραγματοποιηθούν στις 8 Ιανουαρίου όπως προβλέπεται", δήλωσε ο Σαφντάρ Αμπάσι, στέλεχος του PPP, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείτο η Μπεναζίρ Μπούτο ως την περασμένη Πέμπτη, ημέρα του βίαιου θανάτου της.

Ο 19 χρονος Μπιλαουάλ γιός της δολοφονημένης ηγέτιδας της πακιστανικής αντιπολίτευσης, Μπεναζίρ Μπούτο καθώς και ο πατέρας του και σύζυγος της Μπούτο διορίστηκαν σήμερα επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχους του κόμματος.

"Αποφασίστηκε ότι ο Μπιλαουάλ θα είναι ο ηγέτης του κόμματος και ο πατέρας του, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι θα είναι ο συμπρόεδρος" δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους του κόμματος, μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου που έγινε στην στην πόλη Ναουντέρο, στην κατοικία της δυναστείας Μπούτο.

Θα μετάσχει στις εκλογές το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σαρίφ

Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ θα μετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του κόμματος, το οποίο, μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, είχε δηλώσει ότι θα μποϋκοτάρει την ψηφοφορία

Η απόφαση συμμετοχής ελήφθη απόψε, όταν το κόμμα της Μπούτο ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει στις εκλογές. Ο σύζυγος της δολοφονημένης πρώην πρωθυπουργού είχε ζητήσει από το κόμμα του Σαρίφ (PML-N) να ανακαλέσει την απόφασή του να μποϋκοτάρει τις εκλογές.

Απόφαση των Πακιστανών ο χρόνος των εκλογών λέει το Στειτ Ντιπάρντμεντ

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπους κάλεσε σήμερα το Πακιστάν να προχωρήσει στις εκλογές, αρνήθηκε όμως να πιέσει το Ισλαμαμπάντ να τηρήσει την ημερομηνία της 8ης Ιανουαρίου.

"Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για το Πακιστάν να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές και να συνεχίσει στον δρόμο της δημοκρατίας διεξάγοντας ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Στάνζελ από το Κρόφορντ του Τέξας, όπου μετέβη ο πρόεδρος Μπους για να περάσει το Σαββατοκύριακο στο ράντσο του.

"Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών αυτών εναπόκειται στους Πακιστανούς", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε λίγο μακρύτερα, δηλώνοντας ότι εάν αναβληθούν οι εκλογές θα πρέπει να ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους.

"Εάν υπάρξει αναβολή των εκλογών, θέλουμε να ορισθεί νέα ημερομηνία. Δεν επιθυμούμε μία αναβολή επ' αόριστον", δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του.


«Ρεαλιστική» πιθανότητα η αναβολή

Η αναβολή, λόγω της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο, μέχρι και τρεις μήνες των γενικών εκλογών στο Πακιστάν που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 8 Ιανουαρίου, είναι μια "ρελιστική" πιθανότητα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος που υποστηρίζει τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ.

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα Μουσουλμανική Ενωση του Πακιστάν -Καϊντ του κύριου κόμματος που μετέχει στο συνασπισμό υπυοστήριξης του νυν προέδρου της χώρας, "αναστέλει την προεκλογική εκστρατεία του λόγω της παρΟύσας πολιτικής κατάστασης" μετά από τη δολοφονία της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, ανακοινώθηκε από τον πρώην υπουργό και σημερινό εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Ταρίκ Αζίμ Χαν .

"Μια αναβολή 10-13 εβδομάδων των εκλογών βρίσκω πως είναι μια ρεαλιστική θέση" είπε.

Η πακιστανική εκλογική επιτροπή θα συνεδριάσει επειγόντως αύριο Δευτέρα με θέμα την αναβολή των εκλογών.

Xιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στο σπίτι της δολοφονημένης Μπεναζίρ Μπούτο στο Ναουντέρο, στό νότιο τμήμα του Πακιστάν , τρίτη ημέρα του εθνικού πένθους για το χαμό της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, που έχασε τη ζωή της την Πέμπτη μετά από επίθεση καμικάζι.

"Η Μπεναζίρ Μπούτο θυσίασε τη ζωή της για να υπηρετήσει το Πακιστάν και για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την οδό" τόνισε σε ομιλία του στους συγκεντρωμένους ο πρώην πρωθυπυοργόςΑσίφ Αλί Ζαρντάρι ενώ το πλήθος φώναζε συνθήματα εχθρικά προς την κυβένηση του προέδρου Περβέζ Μουσάραφ , όπως "Ο Μουσάραφ είναι ο δολοφόνος", "Καταραμένε Μουσάραφ" κ.α. μπροστά στο σπίτι της δυναστείας Μπούτο όπου αργότερα το απόγευμα σήμερα θα διεξαχθεί μια σημαντική σύνοδος επικεφαλής του κόμματος της Μπούτο για να θα διαβαστούν οι τελευταίες επιθυμίες της και για να διοριστεί ο διάδοχός της στο κόμμα.

Στην ίδια σύνοδο θα αποφασιστεί εάν το κόμμα της Μπούτο θα μετάσχει ή θα απλεχει από τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 8 Ιανουαρίου.

Ωστόσο πληθαίνουν καθημερινά οι φήμες ότι οι εκλογές ενδέχεται να αναβληθούν για αργότερα, λόγω της πολιτικής κρίσης στο Πακιστάν.

Στο μεταξύ, πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε σήμερα εικόνες που δείχνουν τους δυο άνδρες που είναι πιθανό να είναι οι δράστες της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Dawn News Television μετέδωσε τρεις εικόνες, τις οποίες πήρε, όπως υποστήριξε, από ερασιτέχνη φωτογράφο.

Στη μια εμφανίζονται δυο άνδρες ανάμεσα στο πλήθος, εκτός του χώρου της συγκέντρωσης, λίγο πριν αποχωρήσει η Μπούτο.

Ο ένας, είναι ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος φοράει γυαλιά ηλίου, λευκό πουκάμισο και ένα μαύρο γιλέκο. Πίσω του στέκεται ένας άνδρας με λευκή μαντήλα στο κεφάλι, ο οποίος σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο πρέπει να είναι ο βομβιστής.

Στις δυο άλλες εικόνες, εμφανίζεται ο πρώτος άνδρας να σημαδεύει με το πιστόλι του την Μπούτο καθώς αποχωρεί από τη συγκέντρωση. Ο άνδρας αυτός στέκεται περίπου 3 μέτρα από τη Μπούτο, αριστερά από το αυτοκίνητό της και τη σημαδεύει καθώς περνάει από μπροστά του κρατώντας το όπλο στο δεξί του χέρι.

Σύμφωνα με τις αρχές, τρεις πυροβολισμοί ερρίφθησαν εναντίον της Μπούτο λίγο πριν ο καμικάζι πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα η Μπούτο να σωριάζεται μέσα στο θωρακισμένο αυτοκίνητο πριν την έκρηξη. Οι εικόνες αυτές αντικρούουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η Μπούτο προσπαθώντας να γλυτώσει από την επίθεση αυτοκτονίας κτύπησε το κεφάλι της στην ηλιοροφή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Την άποψη της κυβέρνησης απορρίπτουν και στενοί συνεργάτες της Μπούτο, που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο και επιμένουν ότι πυροβολήθηκε.


Δύο βομβιστές αυτοκτονίας νεκροί σε απόπειρα εναντίον πρώην υπουργού

Δυο ύποπτοι ως βομβιστές αυτοκτονίας σκοτώθηκαν στην κεντρική επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν νωρίς σήμερα Κυριακή, όταν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που μετέφεραν πυροδοτήθηκαν πρόωρα πριν φθάσουν το στόχο τους, ένα πρώην υπουργό, ανέφεραν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

Η έκρηξη στη Χαρουναμπάντ, στη νότια Πουντζάμπ, σημειώνεται τέσσερις ημέρες μετά την δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο σε επίθεση αυτοκτονίας στη Ραουαλπίντι, προκαλώντας εκτεταμένα επεισόδια βίας με 44 νεκρούς.

Ο Ζαφάρ Αμπάς, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Μπαουαλναγκάρ δήλωσε ότι ο Ετζάζ ουλ Χακ, πρώην υπουργός Θρησκευτικών Θεμάτων στην κυβέρνηση του Περβέζ Μουσάραφ, που ζούσε σε ένα σπίτι 200 μέτρα από το σημείο της επίθεσης, ήταν ο στόχος. Ο Χακ είχε φύγει από το σπίτι αυτό πολύ πριν την επίθεση.

Η αστυνομία ανέσυρε ανθρώπινα μέλη και τα συντρίμμια μιας μοτοσικλέτας από το σημείο της έκρηξης, και υποπτεύεται ότι οι δύο νεκροί είτε είχαν ατύχημα είτε έπεσαν από τη μηχανή με αποτέλεσμα τα εκρηκτικά να πυροδοτηθούν.

"Ανασύραμε δύο κεφάλια, τα οποία είναι ακρωτηριασμένα και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε αναγνώριση. Ο ένας μοιάζει να ήταν 40 και ο άλλος είναι νεότερος", είπε άλλος αστυνομικός.

Ο Χακ είναι γιος του πρώην δικτάτορα στρατηγού Μοχάμαντ Ζία ουλ Χακ, ο οποίος είχε ανατρέψει με πραξικόπημα το 1976 τον πατέρα της Μπεναζίρ Μπούτο, πρώην πρωθυπουργό Ζουλφικάρ Άλι Μπούτο, και διατάξει τον απαγχονισμό του το 1979. Ο Ετζάζ ου Χαλ είναι, κατά τις αρχές, πιθανός στόχος ισλαμιστών εξτρεμιστών, μετά και την επίθεση εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αφτάμπ Άχμεντ Χαν Σερπάο την περασμένη εβδομάδα, η οποία στοίχισε πάνω από 50 ζωές.

e-tipos


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1017&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote