Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Απαρτχάιντ... με φτερά
Απαρτχάιντ... με φτερά Εκτύπωση E-mail
07.01.16

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το απίστευτο περιστατικό ρατσιστικής διάκρισης εις βάρος αραβικής καταγωγής επιβατών, κατοίκων Ισραήλ, σε πτήση της Aegean  

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει το απίστευτο περιστατικό ρατσιστικής διάκρισης εις βάρος αραβικής καταγωγής επιβατών, κατοίκων Ισραήλ, σε πτήση της Aegean, Αθήνα-Τελ Αβίβ, που αναγκάστηκαν να αποβιβαστούν έπειτα από επίμονες διαμαρτυρίες Ισραηλινών συνεπιβατών, μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

H είδηση, όπως την ανέδειξαν αρχικά ισραηλινά ΜΜΕ, έχει ως εξής: ομάδα επιβατών, Ισραηλινοί εβραϊκής καταγωγής, σηκώθηκαν όρθιοι φωνάζοντας και αρνούνταν επίμονα να αφήσουν το αεροπλάνο να απογειωθεί αν δεν κατέβαιναν οι δύο συνεπιβάτες τους, τους οποίους υποψιάζονταν ότι μπορεί να είναι τρομοκράτες, καθυστερώντας την απογείωση πάνω από μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο ένας από τους θιγόμενους επιβάτες είναι Αραβο-ισραηλινός και ο δεύτερος Παλαιστίνιος με άδεια παραμονής στο Ισραήλ. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν μετά τον έλεγχο της αστυνομίας, μολονότι δεν διαπιστώθηκε καμία παρατυπία, αλλά και μετά τη συναινετική αποβίβαση των δύο επιβατών, στους οποίους προσφέρθηκε εισιτήριο σε επόμενη πτήση και πληρωμένα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο.
Πολιτικές διαστάσεις

Η υπόθεση έχει λάβει ήδη πολιτικές διαστάσεις στο Ισραήλ. Βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Meretz ζήτησαν τη σύγκληση κοινοβουλευτικής επιτροπής για να συζητηθεί η υπόθεση, θεωρώντας απαράδεκτο «μια εμπορική εταιρεία, που έχει υπογράψει συμφωνίες αεροπλοΐας με το Ισραήλ, να της επιτρέπεται να αποβιβάζει επιβάτες με κριτήριο την εμφάνισή τους κατ' απαίτηση (άλλων) επιβατών», θεωρώντας συνυπεύθυνους για διασπορά κλίματος μίσους και φόβου τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργούς. Το επεισόδιο καταδίκασε η Διεθνής Αμνηστία μέσω του επικεφαλής της οργάνωσης στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς το «ντροπιαστική πράξη που δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, όταν ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν Νετανιάχου) πρωτοστατεί στην πρόκληση έντασης και στη ρατσιστική αφήγηση εναντίον μιας ολόκληρης μερίδας της κοινωνίας».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, με χθεσινή ανακοίνωση του γενικού γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, εξέφρασε την αγανάκτησή της «για τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις τις οποίες υπέστησαν δύο Παλαιστίνιοι εκ μέρους του προσωπικού καμπίνας της (αεροπορικής εταιρείας) Aegean», η οποία «υποχώρησε στις πιέσεις των Ισραηλινών επιβατών», συγκρίνοντας τη συμπεριφορά των Ισραηλινών επιβατών με «τα χειρότερα χρόνια του Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, κάτι που δεν διαφέρει σε τίποτα από την πολιτική που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση εναντίον των Παλαιστινίων υπό το πρόσχημα της ασφάλειας». Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας «την ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει σθεναρά εναντίον αυτών των ρατσιστικών ενεργειών και ιδιαίτερα να καταβάλει αποζημίωση στους δύο Παλαιστίνιους επιβάτες».

Αντί της ελληνικής κυβέρνησης, η απάντηση ήρθε από την Aegean, που διευκρινίζει ότι οι δύο θιγόμενοι επιβάτες δεν υπέστησαν διακρίσεις από το πλήρωμα, αλλά αποχώρησαν οικειοθελώς αφού οι ίδιοι δεν ένιωθαν άνετα να συνεχίσουν το ταξίδι, ενώ παραδέχεται ότι υπήρξε «αδικαιολόγητη και άδικη αντίδραση από μεγάλη ομάδα επιβατών». Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανακοίνωση της Aegean για το συμβάν, το οποίο χαρακτηρίζει «ατυχές και μεμονωμένο, που δεν εκφράζει την εταιρεία». Στην πρώτη αγγλόφωνη ανακοίνωση η Αegean παραδέχεται ότι οι πελάτες υπέστησαν πιθανόν «διάκριση με βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά» (racial profiling) από τους επίσης Ισραηλινούς συνεπιβάτες τους», χαρακτηρισμός που μετά απαλείφθηκε.
Η θέση της ΕΛ.ΑΣ.

Αμέτοχη στο περιστατικό δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία. Παραδέχεται ότι της ζητήθηκε να πραγματοποιήσει δεύτερο έλεγχο διαβατηρίων εντός του αεροσκάφους, αλλά πέραν τούτου δεν υπήρξε άλλη όχληση, ούτε είναι δυνατόν να γίνουν αυτόφωρες συλλήψεις για παρακώλυση συγκοινωνιών αν δεν προηγηθεί καταγγελία. Το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα εξαιτίας της αλλαγής στη νομοθεσία, που προβλέπει πλέον ποινή φυλάκισης ώς ένα χρόνο για την παρεμπόδιση κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τις συγκοινωνίες ή τρία χρόνια αν η παρεμπόδιση έχει «σημαντική διάρκεια», ενώ δίνει δυνατότητα απαλλαγής αν η πράξη έγινε για την προάσπιση του «ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος».

Δεν λες ακριβώς «ασήμαντης διάρκειας» την παρεμπόδιση της αναχώρησης του αεροπλάνου σχεδόν για όση ώρα θα διαρκούσε η πτήση, ενώ η φοβική και ρατσιστική αντιμετώπιση επιβατών σίγουρα δεν εμπίπτει στο δημόσιο συμφέρον. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι αντί να τιμωρηθούν αυτοί που εμπίπτουν ακριβώς στην περιγραφή του αδικήματος (με πρόθεση παρεμποδίζουν κοινόχρηστη εγκατάσταση που εξυπηρετεί τις συγκοινωνίες), τιμωρήθηκαν, έστω συναινώντας και υποχωρώντας στις πιέσεις, τα θύματα αυτής της παρεμπόδισης. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση από τις ελληνικές αρχές.

wwww.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10130&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote