Αρχική arrow ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ arrow Νίκος Παππάς: Όποιοι θέλουν άδεια θα πρέπει να πληρώσουν αυτά που χρωστούν
Νίκος Παππάς: Όποιοι θέλουν άδεια θα πρέπει να πληρώσουν αυτά που χρωστούν Εκτύπωση E-mail
05.01.16

Νίκος Παππάς: Όποιοι θέλουν άδεια θα πρέπει να πληρώσουν αυτά που χρωστούν - Media Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.
 

Ο Νίκος Παππάς προχώρησε σε μία αποτίμηση του κυβερνητικού έργου για το 2015 ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί για ακόμη μία φορά στο νόμο για τα ΜΜΕ, κάνοντας σαφές πως όποιος από τους νυν καναλάρχες θέλει να έχει άδεια θα πρέπει να καταβάλλει όσα χρήματα οφείλει.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας έθεσε τους στόχους της κυβέρνησης για το νέο έτος, ενώ αναφερόμενος στα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση έκανε λόγο για προπαγάνδα.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Παππά:

ΕΡ. Τι δεν υλοποίησε ή τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην λαϊκή εντολή που είχε;

ΑΠ. «Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί για ποια λαϊκή εντολή συζητάμε. Το 2015 ήταν μια συγκλονιστική απ` όλες τις απόψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λαϊκή εντολή τον Γενάρη για ισχυρή διαπραγμάτευση, είχε διατυπώσει ένα πρόγραμμα που ήθελε δια της διαπραγμάτευσης να μπορέσει εξ ολοκλήρου να το εφαρμόσει, αυτό δεν το καταφέραμε».

«Η κυβέρνηση ανετράπη, ο λαός ερωτήθη ενδιάμεσα με δημοψήφισμα για το αν αποδέχεται τις προτάσεις των θεσμών και εφόσον ολοκληρώθηκε η συμφωνία ο λαός ερωτήθηκε ξανά για να επικυρώσει την συμφωνία και για το ποια κυβέρνηση θέλει αυτή την συμφωνία να φέρει σε πέρας. Παρατηρούμε, βέβαια, από την αντιπολίτευση μια κριτική η οποία επικεντρώνεται σε όσα εμείς θα θέλαμε να έχουμε να επιτύχει πριν τον Γενάρη του 2015 και δεν τα καταφέραμε μέσα στην διαπραγμάτευση να πετύχουμε. Αλλά αυτό θα σας έλεγα είναι λογικό γιατί η αντιπολίτευση [...] ξεχνά ότι η συμφωνία αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εφαρμογή και η οποία έχει και ανοιχτά ζητήματα μπροστά της στην οποία καλό θα ήταν να υπάρχει συσπείρωση και συναίνεση ευρύτερων δυνάμεων για να προστατευτεί έτη περαιτέρω η κοινωνία, η συμφωνία αυτή έχει επικυρωθεί από την λαϊκή ψήφο».

«Η αριστερά δεν ήρθε για να ξεγελάσει κανέναν. Η αριστερά ζήτησε την εντολή για τη διαπραγμάτευση και όταν η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε ζήτησε από τον ελληνικό λαό να αποφανθεί επί της διαπραγμάτευσης. Δεν κρύφτηκε, δεν συναίνεσε ερήμην της λαϊκής εντολής. Βάλαμε τους εαυτούς μας και την τελική μορφή της συμφωνίας στην κρίση του ελληνικού λαού» [...]

[...] «Η συμφωνία από συμφωνία έχει μεγάλη διαφορά κ. Αρβανίτη σας θυμίζω ότι στη συμφωνία που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Σαμαρά, δεν προβλεπόταν καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, είχαμε την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, είχαμε την δέσμευση για περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα και είχαμε τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα και η κυβέρνηση Σαμαρά αναζητούσε την πορεία της εφαρμογής αυτών των δεσμεύσεων, αυτές οι δεσμεύσεις δια μέσω της λαϊκής έκφρασης πετάχτηκαν από το παράθυρο [...] Με όρους ιστορικής αποτίμησης έχουμε ζήσει τομή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και τα σενάρια περί αριστερών παρενθέσεων έχουν υποχωρήσει από τον δημόσιο διάλογο, με την έννοια ότι κάποιοι θα θέλανε να συζητάνε τώρα για την σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά στην ατζέντα βρίσκεται το ασφαλιστικό και το πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη στήριξη από την κυβερνητική πλειοψηφία».

 

ΕΡ. Δεν θα την φέρει, από που προκύπτει αυτό κ. Παππά;

ΑΠ. «Κοιτάξτε κ. Αρβανίτη δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά εδώ πέρα έχουμε πολιτικά κόμματα τα οποία συναίνεσαν σε αλλεπάλληλα κύματα περικοπών στις συντάξεις και τώρα καλούνται να συναινέσουν σε ένα σχέδιο που θα αποτρέπει τις περικοπές. Εδώ ξέρετε είμαστε ενώπιον μιας βαθιάς ιδεολογικής και πολιτικής σύγκρουσης. Από την μια η ακραία νεοφιλελεύθερη ιδέα που βλέπει το ασφαλιστικό σύστημα με όρους αγοράς και επιδιώκει την αποχώρηση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση και από την άλλη η ιδέα που υποστηρίζει πως συλλογικά και με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να στηριχθεί και βεβαίως να  μεταρρυθμιστεί προς μια κατεύθυνση που όλοι θα έχουμε ίσες υποχρεώσεις και δυνατότητες».

ΕΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την κωλοτούμπα;

ΑΠ. «Θα καλούσα τους πάντες να θυμηθούν πως ο Αλέξης ο Τσίπρας και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη ουδέποτε διεκδίκησαν εντολή για την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρώπη. Υπάρχει μια αντίληψη που απαντάται στους συντηρητικούς κύκλους της Γερμανίας και δυστυχώς σε κάποια κομμάτια της ελληνικής αριστεράς, που λέει ότι η Ευρώπη δεν αλλάζει. Εδώ εντοπίζεται και η εκκίνηση της προπαγάνδας των συντηρητικών κύκλων που επαναφέρουν ξανά και ξανά το θέμα της εξόδου. Τι σημαίνει έξοδος; Σημαίνει ότι εντός της Ε.Ε. δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής πολιτικής, άρα ή ταυτίζεσαι και εφαρμόζεις τις νεοφιλελεύθερες συνταγές και την παρούσα λειτουργία της Ευρώπης ή αποχωρείς. Αυτό ήταν το καίριο πλήγμα που κατάφερε η λαϊκή βούληση στην παραπάνω αντίληψη, φέρνοντας την αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα».

ΕΡ. Αυτό που διαφοροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ από άλλες δυνάμεις στη νότια Ευρώπη, ακόμα, είναι ο αριστερός ριζοσπαστισμός του, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Αν δηλαδή μπορέσει να κρατήσει αυτό τον χαρακτήρα ή θα μετατραπεί σε μια ήπια μορφή σοσιαλδημοκρατίας;

ΑΠ. «Κοιτάξτε να δείτε ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον Σεπτέμβρη εντολή να σταματήσουμε την καταστροφή. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει προστατεύω την πρώτη κατοικία. Το κάναμε αυτό; Το κάναμε. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει ρυθμίζονται τα χρέη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων μέσω της ρύθμισης των 100 δόσεων. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει υποστηρίζω και διευρύνω το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης. Σταματάω την καταστροφή σημαίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μόνο στο τελευταίο κομμάτι του χρόνου δόθηκαν στους αγρότες πάνω από 2 δις ευρώ».

[...] «Υπάρχει ένα ζήτημα για το τι και πως, και αναπαράγεται μια προπαγάνδα που απλώς κατασκευάζει πραγματικότητες και η οποία προσπαθεί να διευρύνει ένα κλίμα απογοήτευσης στον κόσμο. Αλλά νομίζω ότι όσο αυτή η κυβέρνηση βρίσκει τα πατήματά της, αυτού του τύπου η προπαγάνδα δεν μπορεί να περπατήσει».

ΕΡ. Ποιοί θέλουν την οικουμενική κυβέρνηση;

ΑΠ. «Η αριστερά ήρθε και τα πράγματα αλλάζουν, τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης θα έλεγα ότι είναι ένα sequel του σεναρίου της αριστερής παρένθεσης και ένα καταφύγιο για όσους δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με τη νέα κατάσταση. Δηλαδή όσοι δεν διευκολύνονται, ή όσοι ανησυχούν με την παραμονή μας στη εξουσία. Υπάρχουν πολύ σοβαρά και ανοιχτά διλήμματα για την πορεία της ελληνικής κοινωνίας προς το μέλλον και έχουν απαντηθεί από τον ελληνικό λαό και πάνω σ’ αυτή την πορεία πορεύεται η παρούσα κυβέρνηση».

ΕΡ. Στο δικό σας χαρτοφυλάκιο μεγάλο στοίχημα είναι ο νόμος για τα ΜΜΕ

ΑΠ. «Από την απραξία και την σιωπηρή συναίνεση και την ασυδοσία περνάμε στην φάση που θεσπίζονται καθαροί κανόνες. Με το που αναλάβαμε καταλογίσαμε τα τέλη χρήσης συχνοτήτων, εφαρμόσαμε το νόμο για την φορολογία στην διαφήμιση και ψηφίσαμε τώρα το νόμο για τις συχνότητες για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι διαδικασίες για την συγκρότηση του ΕΣΡ, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε θετική τροχιά και πολύ σύντομα θα έχουμε την διαδικασία της αδειοδότησης. Μετά από 25 χρόνια θα μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο εφαρμόζοντας τα αυτονόητα. Όποιος εκπέμπει πρέπει να έχει νόμιμη άδεια».

ΕΡ. Οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις έχουν πάρει δημόσιο χρήμα μέσω των τραπεζών. Αυτό το χρήμα πρέπει να επιστρέψει. Οι καναλάρχες θα επιστρέψουν το χρήμα;

ΑΠ. «Σε αυτό πρέπει να μπει ένα τέλος. Οι επιχειρηματίες που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό τον κλάδο πρέπει να καταβάλουν αυτά που οφείλουν. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό στην μιντιακή Ιερουσαλήμ, ότι περνάμε σε μια διαφορετική φάση που στο νέο τοπίο οι κανόνες θα εφαρμόζονται».

ΕΡ. Επαναλειτουργία της ΕΡΤ

ΑΠ. Πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως γίνονται και πολλά σοβαρά βήματα, ενώ πλέον υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με τις παραγωγές που γίνονται, όμως θα πρέπει να δώσουμε την δυνατότητα στην διοίκηση να μπορέσει να λειτουργήσει και να διεκδικήσει και η ΕΡΤ το κομμάτι στην ενημέρωση που της ανήκει. Το κρίσιμο μήνυμα είναι πως το κάθε ευρώ πιάνει τόπο και δεν σπαταλάται».

ΕΡ. Λίστα Φαλτσιανί & Λαγκάρντ - Θα δούμε ονόματα, θα δούμε χρήματα να επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία και πότε;

ΑΠ. «Έχουμε δεσμευτεί όλοι στην κυβέρνηση για την εντατικοποίηση των διαδικασιών και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για πρόσβαση σε υλικό που θα δώσει φως σ` αυτές τις λίστες και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές δεσμευόμαστε ότι θα περάσουν από το ταμείο αυτοί που πρέπει να περάσουν. Η λίστα Λαγκάρντ ήταν η φωτογραφία μιας στιγμής, στα χέρια των αρχών η πλήρης εικόνα και σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις».

 

Πηγή: stokokkino.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10124&Itemid=28

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων