Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Η Αριστερά στο Μαξίμου
Η Αριστερά στο Μαξίμου Εκτύπωση E-mail
04.01.16

Αλέξης ΤσίπραςΔεν χωράει αμφιβολία ότι το 2015 υπήρξε μία από τις πιο έντονες χρονιές των μεταπολιτευτικών χρόνων. Η ανάδειξη ενός αριστερού κόμματος σε κυρίαρχη κυβερνητική δύναμη, οι επτάμηνες σκληρές και οριακές διαπραγματεύσεις, το δημοψήφισμα και οι νέες κάλπες αποτελούν μερικούς ενδεικτικούς σταθμούς ενός έτους κατά το οποίο δοκιμάστηκαν τα όρια των πολιτικών δυνάμεων, διαψεύστηκαν προσδοκίες, αναδείχτηκαν κορυφαίες αδυναμίες και εν τέλει παγιώθηκε ένα πολιτικό σκηνικό με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.

Ιανουάριος

Αλέξης Τσίπρας, Γερούν Ντάισελμπλουμ

Με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «Η ελπίδα έρχεται» ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να αποτελέσει το πρώτο αριστερό κόμμα που κερδίζει εθνικές εκλογές και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη κυβερνητική δύναμη. Τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου διαδέχτηκε ένας διάχυτος ενθουσιασμός, ο οποίος διατηρήθηκε από τις πρώτες συμβολικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Επισκέφτηκε πρώτα τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και αμέσως μετά απέτισε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Οι συμβολισμοί διατηρήθηκαν και τις επόμενες ημέρες.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισκέφτηκε το υπουργείο Οικονομικών και άκουσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα. Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ αποχώρησε ενοχλημένος ψιθυρίζοντας κάτι στον Ελληνα υπουργό, ο οποίος με τη σειρά του αποκρίθηκε με ένα «ουάου».

Φεβρουάριος

«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε» δήλωσε φανερά συγκινημένος από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, λίγο πριν ξεκινήσει τις περιοδείες τους σε «φιλικές» ευρωπαϊκές χώρες.

Οι απανωτές συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ, την ώρα που στο Σύνταγμα πλήθος λαού στήριζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ανέδειξαν την απόσταση πολιτικής και οικονομικής αντίληψης μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναδείχτηκε σε κυρίαρχο πρόσωπο των διαπραγματεύσεων, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία επιχειρεί να «διαλύσει» το επικοινωνιακό πέπλο που καλύπτει τις Βρυξέλλες. Η κατάληξη ήταν στις 20 Φεβρουαρίου να υπογραφεί η πρώτη συμφωνία, η οποία χαρακτηριζόταν από αντιφάσεις και αοριστίες. Για «δημιουργική ασάφεια» μίλησε τότε ο υπουργός Οικονομικών και όλοι επιχειρούσαν να «μετρήσουν» κέρδη και οφέλη.

Μάρτιος

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης περιείχε μέτρα για την επούλωση των πληγών από την ανθρωπιστική κρίση, ωστόσο στην Ευρώπη το κλίμα δεν είναι καλό.

Η δανειακή σύμβαση έχει πλέον παραταθεί για ακόμα τέσσερις μήνες, ενώ όλοι οι παράγοντες της ευρωπαϊκής πραγματικότητας έστρεψαν τα βέλη τους κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη. Οι τόνοι πάντως έπεσαν μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, οι οποίοι υπέγραψαν «σύμφωνο συμβίωσης» αμφότεροι αποδεχόμενοι τις διαφορές τους.

Στο εσωτερικό πεδίο την ατζέντα μονοπωλούν οι παλινωδίες της πρόεδρου της Βουλής, που φτάνει να μιλήσει για μη νόμιμη λειτουργία της Βουλής λόγω της απουσίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Οι τελευταίοι, βέβαια, βρήκαν αφορμή για πανηγυρισμούς...

Απρίλιος

Το «μαρτύριο της παράτασης» συνεχίζεται από τις Βρυξέλλες, οι οποίες διαμηνύουν ότι μέχρι τα μέσα του Μαΐου δεν πρόκειται να εκταμιευτεί ούτε ευρώ προς την Αθήνα.

Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν εκ του μακρόθεν στις διαπραγματεύσεις καλώντας να σταματήσει η πίεση προς χώρες που έχουν υποστεί σκληρά προγράμματα λιτότητας. Το Βερολίνο ωστόσο είχε άλλη άποψη. Οι δε υπόλοιποι Ευρωπαίοι βλέπουν με έντονη ανησυχία την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, δίνοντας έναυσμα για νέο γύρο υπόγειων «απειλών».

Ο Απρίλιος σημαδεύεται στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο από την αναδιάταξη της διαπραγματευτικής ομάδας, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγα 24ωρα μετά το Γιούρογκρουπ της Ρίγας, που σημαδεύτηκε από «όργιο» παραπληροφόρησης για το τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες...

Μάιος

Οι διαπραγματεύσεις στο «Brussells Group» χαρακτηρίστηκαν δικαίως ως «σκοτσέζικο ντους», ενώ η Αθήνα διαμήνυσε ότι η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Οι «θεσμοί» βρίσκονται σε σύγχυση, καθώς ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή προκαλώντας εκνευρισμό στη γερμανική ηγεσία. Η «ρήξη» μπήκε στο καθημερινό λεξιλόγιό μας, ενώ η κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προτάσεων για δημοσιονομικά μέτρα της διετίας 2015-16 τα οποία επεστράφησαν ως (σχεδόν) απαράδεκτα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε με απανωτές τηλεφωνικές συνομιλίες με εταίρους και επικεφαλής των δανειστών να αντιστρέψει το κλίμα. Οπως αποδείχτηκε όμως οι διαπραγματεύσεις είχαν ακόμα πολύ δρόμο...

Ιούνιος

Οι προτάσεις των δύο πλευρών κινούνταν σε εντελώς διαφορετικές «πραγματικότητες» με αποτέλεσμα να είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο ρήξης. Το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση συνέταξε ένα τελικό σχέδιο 47 σελίδων με τις προτάσεις της, στο οποίο οι θεσμοί απάντησαν με ένα ολιγοσέλιδο κείμενο με μέτρα ακραίας λιτότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τις προτάσεις των δανειστών και μετά την επιστροφή του στην Αθήνα συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο εισηγήθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με ερώτημα το αν γίνεται δεκτή ή όχι η πρόταση Γιούνκερ. Ο χρόνος τρέχει και τα σενάρια για τις τράπεζες πολλαπλασιάζονται.

Πράγματι, την επομένη ανακοινώθηκε η επιβολή περιορισμών στα κεφάλαια (capital controls).

Ιούλιος

ΟΧΙ 

Η τρομοκρατία από τις τηλεοπτικές οθόνες κορυφώθηκε με αιχμή τις ουρές στα ATM. Η αντιπολίτευση διαρκώς τόνιζε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορά την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι αφορά την αξιοπρέπεια ενός λαού και τη δυνατότητά του να αποκρούει τη λιτότητα. Οι εκατέρωθεν συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του ΟΧΙ και του ΝΑΙ μονοπωλούν (ετεροβαρώς υπέρ του ΝΑΙ) τις τηλεοπτικές οθόνες, αλλά οι ψηφοφόροι έχουν αντίθετη άποψη.

Η νίκη του ΟΧΙ ξεπερνά κάθε προσδοκία αποσπώντας το 61,3%. Ο Αντώνης Σαμαράς παραιτείται από την ηγεσία της Ν.Δ. Συνεκλήθη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι συντάχθηκαν με τις απόψεις του πρωθυπουργού. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ξεκινούν ξανά, ωστόσο οι απειλές πλέον ήταν ξεκάθαρες.

Οι τράπεζες, χτυπημένες από τα capital controls, απειλούνταν με λουκέτο με τις απειλές να φτάνουν στα αυτιά του πρωθυπουργού ακόμα και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το αποτέλεσμα ήρθε έπειτα από μια κοπιαστική 27ωρη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, κατά την οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εισάγει πρόταση για πενταετή αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η συμφωνία της 13ης Ιουλίου ήταν ακόμα ένα Μνημόνιο. Η συζήτηση για αυτό προκάλεσε τους πρώτους τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αύγουστος

Οι τελικές συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές κρατούν μέχρι τα μέσα Αυγούστου, αλλά το αποτέλεσμα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Εξ ου και οι συγκρούσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν από τις εκατέρωθεν θεωρήσεις για τις επιλογές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και φτάνουν μέχρι τον τρόπο που θα χωρίσουν οι δρόμοι των διαφωνούντων βουλευτών.

Το όνομα αυτής, Λαϊκή Ενότητα, που αριθμεί 25 βουλευτές. Η ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία διαφοροποιήθηκαν συνολικά 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κράτησε όλη τη νύχτα και το τρίτο Μνημόνιο υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Η ανακοίνωση των εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα οριστικοποίησε και τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος, δίνοντας το σήμα για μια «μουδιασμένη» προεκλογική περίοδο...

Σεπτέμβριος

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου περιελάμβανε τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα στον ίδιο χρόνο. Θριαμβευτής και σ’ αυτήν τη διαδικασία –με την ψήφο του λαού- αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35,46% και στο τιμόνι της χώρας παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας.

■ Ακολουθεί με διαφορά 7,36% η Ν.Δ. (28,1%) και, σύμφωνα με τον προσωρινό της πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «άντεξε», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε όσους βιάστηκαν να προβλέψουν τη διάλυσή του. Δυστυχώς, η ναζιστική Χρυσή Αυγή κατετάγη τρίτη δύναμη και με περίπου μισή μονάδα διαφορά την ακολούθησε το νεοσύστατο σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με επικεφαλής τη Φ. Γεννηματά.

■ Το Ποτάμι απογοητεύει με το 4,09% και ο Σταύρος Θεοδωράκης προαναγγέλλει συνέδριο. Στη Βουλή μπαίνουν οι ΑΝ.ΕΛΛ., διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, ενώ στα κοινοβουλευτικά κόμματα υπολογίζεται πλέον η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που συγκέντρωσε 3,43%. Το ΚΚΕ κρατήθηκε στα ίδια και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έμεινε εκτός νυμφώνος με 2,86%, γεμίζοντας με εύλογη απογοήτευση την ηγεσία και τους φίλους του νεοπαγούς φορέα.

Οκτώβριος

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νεοεκλεγείσης κυβέρνησης υπερψηφίζονται με 155 ψήφους των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. Σε χρόνο παράλληλο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μιλά ανοιχτά στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανάγκη έναρξης της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.

Δίπλα του η Ανγκελα Μέρκελ κάνει πως δεν ακούει και σιωπά. Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Ολάντ επισκέπτεται την Αθήνα και επαναλαμβάνει τη στήριξή του στις θέσεις της χώρας μας.

■ Κι ενώ το προσφυγικό παραμένει άλυτο, η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα και το Αιγαίο μετατρέπεται καθημερινά σε υγρό τάφο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας και των αρχών να διαχειριστούν μια πρωτοφανή κρίση, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου παραπέμπεται για κακούργημα και η κυβέρνηση λίγο αργότερα αποφασίζει την καρατόμησή της.

■ Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, το πόρισμα που δίνεται στη δημοσιότητα από τη λεγόμενη Επιτροπή Σοφών προκαλεί κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να κρατήσει αποστάσεις. Με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθαρίζει: «Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγούνται οι συντάξεις».

■ Την ίδια στιγμή, μαίνεται το σίριαλ με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο οποίος εν τέλει καταργείται με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών τον αμέσως επόμενο μήνα.

Νοέμβριος

Το φριχτό αιματοκύλισμα στο Παρίσι επηρεάζει όλη την υφήλιο, και την Ελλάδα. Οπως αναμενόταν, οι εγχώριοι πολιτικοί παράγοντες δηλώνουν σοκαρισμένοι αλλά και απόλυτα αλληλέγγυοι με τον γαλλικό λαό. Από το μέγαρο Μαξίμου δίνουν έμφαση στη θέση ότι η τρομοκρατική πολύνεκρη σφαγή δεν έχει σχέση με το προσφυγικό και εισπράττουν με ικανοποίηση δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι προβαίνουν στις ίδιες διαπιστώσεις.

■ Το κλίμα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με σύσσωμη την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά, είτε συμφωνώντας είτε διαφωνώντας, γίνεται και πάλι ηλεκτρισμένο με αφορμή μια αναφορά του Νίκου Φίλη περί εθνοκάθαρσης (αντί γενοκτονίας) των Ποντίων.

Ποντιακές οργανώσεις διοργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπου μέλη της Χρυσής Αυγής επιτίθενται και γρονθοκοπούν τον βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκο. Στο όργιο πατριδοκαπηλίας πρωτοστατούν δύο γαλάζιοι συνάδελφοί του, οι Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, ενώ την ίδια ώρα εντός Κοινοβουλίου ψηφίζονται τα πρώτα προαπαιτούμενα.

■ Ο Νοέμβριος δικαίως μπορεί να αποκαλείται ο μήνας-φιάσκο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η απόπειρα διενέργειας εσωκομματικών εκλογών ακυρώνεται λόγω μπλακ άουτ στο σύστημα on line ψηφοφορίας. Μεϊμαράκης-Μητσοτάκης-Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης ανταλλάσσουν δηλητηριώδη βέλη και τελικά ο κ. Μεϊμαράκης παραιτείται από προσωρινός πρόεδρος. Υπηρεσιακός αναλαμβάνει ο Γ. Πλακιωτάκης.

■ Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταλήγει σε ναυάγιο, αφού η αντιπολίτευση δεν συναινεί με τις προτάσεις Τσίπρα, ενώ «άνθρακες» αποδεικνύονται οι βαρύγδουπες καταγγελίες Πανούση περί διασυνδέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία που απειλούσαν τη ζωή του όσο ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Δεκέμβριος

Στη δύση του 2015 τα σενάρια για το μέλλον και την τύχη τής -μόλις τριών μηνών- κυβέρνησης οργιάζουν. Από την ξαναζεσταμένη –προ της κάλπης της 20ής Σεπτεμβρίου- σούπα της συγκρότησης οικουμενικής, που απορρίπτεται κατηγορηματικά, μέχρι το φλερτ κορυφαίων υπουργών με τον Βασίλη Λεβέντη, που κι αυτό για την ώρα δεν φαίνεται να καταλήγει σε πολιτικό αρραβώνα.

■ Μείζον ζήτημα δημιουργείται από την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τις άγριες διαθέσεις του Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης, αν το υπουργείο Παιδείας δεν πάρει πίσω ορισμένες τροπολογίες για τον διορισμό διευθυντών στην εκπαίδευση. Εκείνο που όμως αποσύρεται, προκαλώντας επικοινωνιακό πλήγμα, είναι το Παράλληλο Πρόγραμμα λόγω αντιρρήσεων των δανειστών, με το Μαξίμου να διαμηνύει ότι θα επανέλθει εντός του 2016.

■ Σημαντικό γεγονός για την ελληνική κοινωνία και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων συνιστά η ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο καταψηφίζεται από τους ΑΝ.ΕΛΛ. Οι προστριβές με τον ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνονται στο ζήτημα της στράτευσης των γυναικών και της δημιουργίας στρατιωτικών σχολείων που προτείνει ο υπουργός Αμυνας, με απώτερο σκοπό να αλλάξει την ατζέντα. Στην κυβέρνηση βγάζουν σε «αποστρατεία» το σχέδιο, κάνοντας λόγο για «προσωπικές απόψεις» του εταίρου κ. Καμμένου.

■ Χωρίς αρχηγό παραμένει η Ν.Δ., με τη μάχη για την αρχηγία να μετατίθεται για τις 10 Ιανουαρίου ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο στηρίζει ο Κώστας Καραμανλής, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που διατείνεται ότι μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10119&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 04.01.16 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote