Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Έως 8 χρόνια η θητεία βουλευτών, υπουργών και πρωθυπουργού- Τι φέρνει η συνταγματική αναθεώρηση
Έως 8 χρόνια η θητεία βουλευτών, υπουργών και πρωθυπουργού- Τι φέρνει η συνταγματική αναθεώρηση Εκτύπωση E-mail
28.12.15

Έως 8 χρόνια η θητεία βουλευτών, υπουργών και πρωθυπουργού- Τι φέρνει η συνταγματική αναθεώρηση Ρηξικέλευθες προτάσεις για τη Συνταγματική αναθεώρηση, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στα πολιτικά κόμματα αλλά και την απαγόρευση δανεισμού τους από τις Τράπεζες, περιλαμβάνονται σε πακέτο δεκατριών θέσεων που θα καταθέσει η Κυβέρνηση το 2016 προς κόμματα και φορείς προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος για την τροποποίηση του καταστατικού χάρτη της Ελλάδος.

Μεταξύ άλλων από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ετοίμασε τη σχετική εισήγηση, προτείνεται η επιλογή των ανωτάτων δικαστών να γίνεται μετά από κλήρωση, η θέσπιση λαικών δημοψηφισμάτων και ο αυστηρός περιορισμός της θητείας βουλευτών, υπουργών αλλά και του Πρωθυπουργού το πολύ σε 8 χρόνια.

Αναλυτικά οι 13 προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι οι εξής: 

   
Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα κόμματα του Κοινοβουλίου.
    Απαγόρευση της δανειοδότησης των κομμάτων από Τράπεζες.
    Η διάρκεια της θητείας των αξιωματούχων της εκτελεστικής εξουσίας δεν θα υπερβαίνει τα οκτώ έτη, ενώ για περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος η άλλων αδικημάτων θα παραπέμπονται σε ανεξάρτητη δικαστική αρχή.
    Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και επιλογή της με κλήρωση μεταξύ των ανώτατων δικαστών.
    Θέσπιση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου τα μέλη του οποίου θα επιλέγονται είτε με κλήρωση από δικαστές ,καθηγητές νομικών σχολών ή δικηγόρους μεγάλη εμπειρία είτε θα διορίζονται με άλλο τρόπο ικανό να εξασφαλίζει το κύρος του.
    Ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων με επέκταση των αρμοδιοτήτων τους ώστε να δικάζουν π.χ εγκλήματα δικαστών η δικηγόρων και θεσμοθέτηση αμοιβής τους ανάλογης με την αμοιβή των δικαστών.
    Δημοσίευση του “πόθεν έσχες” των δικαστών ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στο χώρο της δικαιοσύνης.
    Αυστηρός έλεγχος από ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή των οικονομικών δεδομένων των πολιτικών κομμάτων και όλων όσων διαχειρίζονται δημόσια περιουσία.
    Αυστηρός έλεγχος των ΜΜΕ  με την εφαρμογή του νόμου 4339/ 2015 στον άξονα της διαφάνειας και της νόμιμης λειτουργίας.
    Θέσπιση δυνατότητες δημοψηφίσματος κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας με συλλογή υπογραφών για την ψήφιση η  κατάργηση νόμου η την ανάκληση αξιωματούχου, όσο και για την αναθεώρηση η τη θέσπιση νέου Συντάγματος.
    Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων σε επίπεδο δήμου ή περιφέρειας.
    Δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων νόμου προς τη Βουλή με λαική πρωτοβουλία.
    Ρητή κατάργηση των προνομίων  και της ποινικής ασυλίας των βουλευτών και Υπουργών
.


www.newpost.gr


 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10099&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote