Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Βραβεύτηκε η "Κυρά των Μαρασίων"
Βραβεύτηκε η "Κυρά των Μαρασίων" Εκτύπωση E-mail
29.12.07

Την Βασιλική Λαμπίδου - Φωτακάκη, την "Κυρά των Μαρασίων" του Έβρου, όπως αποκαλείται, που σήμερα είναι 103 ετών, βράβευσε απόψε η Ακαδημία Αθηνών, για την πολυετή προσφορά της στα στρατευμένα νιάτα.Η πρόταση για την βράβευση της κυρίας Βασιλικής Λαμπίδου, έγινε από τα συνεργαζόμενα γυναικεία σωματεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και από τον δήμαρχο Τριγώνου Έβρου, Μανώλη Χατζηπαναγιώτου.

 Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Δημήτρης Νανόπουλος ο Χρήστος Ζερεφός, ο Βασίλης Βασιλικός και η Κική Δημουλά. Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της εκκλησίας της Ελλάδας και των ενόπλων δυνάμεων.

Η κυρία Βασιλική Λαμπίδου-Φωτακάκη γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών η κυρία Βασιλική εγκαταστάθηκε προσωρινά στο Ελληνοχώρι Διδυμοτείχου και έπειτα στο Σάκκο της Νέας Ορεστιάδας. Παντρεύτηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Κι όταν έχασε τα τρία σε νεαρές ηλικίες, σε δύσκολες εθνικές στιγμές, άρχισε να βλέπει σαν δικά της παιδιά, όλα τα Ελληνόπουλα και ιδιαίτερα τα στρατευμένα. Το 1962 εγκαταστάθηκε οριστικά στα Μαράσια. Το σπίτι της είναι το τελευταίο του χωριού, κτισμένο δίπλα στο ακριτικό φυλάκιο των Μαρασίων, Συμμεριζόμενη από κοντά τα προβλήματα των νεαρών στρατιωτών, καθώς ζούσαν μακριά από τις οικογένειες τους, πήρε την μεγάλη απόφαση να τους συμπαρασταθεί, με αγάπη, τρυφερότητα, αφοσίωση και φιλοστοργία, σαν να ήταν η πραγματική τους μάνα. Έτσι έγινε η ενσάρκωση της άδολης χριστιανικής και πατριωτικής διακονίας και του ιδεώδους καρδιόβγαλτου εθελοντισμού.

Για δεκαετίες ολόκληρες μαγείρευε το φαγητό των φρουρών των συνόρων μας, έπλενε τα ρούχα τους, άκουγε τον παλμό της καρδιάς τους, μα και τις ανησυχίες τους, και καθημερινά ύψωνε - και υψώνει ακόμα παρά τα εκατόν τρία χρόνια της, την ελληνική σημαία για να κυματίσει περήφανα - όπως η ίδια λέει - στον ελληνικό ουρανό. "Η τιμή στο πρόσωπο της θα αποτελέσει για τους Ακρίτες τιμή προς όλες τις γυναίκες και τους άνδρες του Τριγώνου Έβρου, που αποτελούν τον ζωντανό προμαχώνα της Πατρίδας μας στην πιο νευραλγική ίσως περιοχή των συνόρων μας" σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τριγώνου Μανώλης Χατζηπαναγιώτου. Κάθε εβδομάδα την επισκέπτονται και προσπαθούν να τη διευκολύνουν, αν και η ίδια συνεχίζει μέχρι και σήμερα να τα καταφέρνει πολύ καλά. Η παρέα όμως αυτών των γυναικών για εκείνη είναι ανεκτίμητη. Η κυρία Βασιλική τις περιμένει με αγωνία, διότι είναι τα δικά της κορίτσια. Όπως συνηθίζει να λέει, έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά της και η ίδια δεν διστάζει να τις πειράξει, αφού δεν έχει χάσει καθόλου την αίσθηση του χιούμορ. Και όποιος τη συναντάει, διαπιστώνει πως, η Κυρά των Μαρασίων, Βασιλική Λαμπίδου, συνεχίζει και σήμερα να έχει εκείνο το περήφανο βλέμμα και τα μάτια της βουρκώνουν, κάθε φορά που θυμάται όλα αυτά που έχει περάσει.

ert


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1009&Itemid=30

Τελευταία ανανέωση ( 29.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote