Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απορρίπτει πολυμερή διάσκεψη η Κύπρος
Απορρίπτει πολυμερή διάσκεψη η Κύπρος Εκτύπωση E-mail
23.12.15

Ο Νίκος ΑναστασιάδηςΟ πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι δεν είναι ώρα για την πραγματοποίηση πολυμερούς ή άλλης διάσκεψης για το Κυπριακό. Ερωτηθείς εάν ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντα βολιδοσκόπησε για πολυμερή διάσκεψη στο Νταβός στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τις συνομιλίες με τον Μουσταφά Ακκιντζί, τις τελευταίες για το 2015, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι έχει αποδεχθεί πρόσκληση για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Νταβός από τους οργανωτές, προσθέτοντας ότι θα συμμετάσχει σε ένα διεθνές Οικονομικό Φόρουμ το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το Κυπριακό.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις είπε ότι υπάρχει αλληλοκατανόηση για τις δυσκολίες, αλλά και συναντίληψη ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να εργαστούν κατά τρόπο που να βοηθηθούν και οι δύο πλευρές. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν περιορίζονται στο περιουσιακό. Γίνονται είπε συνομιλίες επί του συνόλου των κεφαλαίων, προσθέτοντας ωστόσο πως το περιουσιακό, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις και τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, αποτελούν τα πιο δύσκολα προβλήματα.

Ερωτηθείς αν έχει αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά αναπροσαρμογές που να περιλαμβάνουν και επιστροφή της Μόρφου, ο πρόεδρος είπε ότι δεν έχουν υπεισέλθει στο εδαφικό. Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ, είπε, ότι περιοχές που επιστρέφονταν με βάση το Σχέδιο Ανάν, (ανάμεσα τους και η Μόρφου) δεν μπορεί με κανένα τρόπο να αλλοιωθούν.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί απηύθυναν κοινή έκκληση, καλώντας όλους τους Κυπρίους να παρέχουν πληροφορίες στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους για πιθανούς χώρους ταφής. Οι δυο ηγέτες, πρίν παρακαθήσουν στις συνομιλίες, επισκέφθηκαν το εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής και ενημερώθηκαν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Επιτροπή.
Θέλουν να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ εμφανίστηκαν o Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί στην τελευταία τους συνάντηση για το 2015. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν οι δυο ηγέτες σήμερα αποτίμησαν την πορεία των διαπραγματεύσεων από τότε που ξεκίνησε, στις 15 Μαΐου 2015 κι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

«Καθώς αναγνωρίζεται ότι οι προσεχείς ενέργειες παραμένουν δύσκολες, οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ των συνομιλιών με τις προσεχείς συναντήσεις τους, που έχουν προγραμματιστεί για την 7η, 14η και την 29η Ιανουαρίου 2016» αναφέρει το ανακοινωθέν. Σημειώνεται ότι οι ηγέτες πραγματοποίησαν εποικοδομητικές συνομιλίες για όλα τα εκκρεμή ζητήματα και παρείχαν περαιτέρω καθοδήγηση στους διαπραγματευτές.

«Έχοντας κατά νου ότι μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο θα αποτελέσει παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή, οι ηγέτες εκφράζουν την ειλικρινή ελπίδα τους ότι το 2016 θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην Κύπρο και όλο τον κόσμο» σημειώνεται επίσης.

Ακόμη, εκφράζονται ευχαριστίες προς όλα τα μέλη των ομάδων εργασίας, των τεχνικών επιτροπών και τα άλλα μέρη που εργάζονται για τον κοινό στόχο της επίτευξης συνολικής λύσης το συντομότερο δυνατό. Τέλος, οι ηγέτες άδραξαν της ευκαιρίας για να ευχηθούν «μια ευτυχισμένη και ευημερούσα νέα χρονιά σε όλους».
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ στην Κύπρο

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi ο οποίος φθάνει το απόγευμα της Κυριακής στην νησί.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Κινέζος αξιωματούχος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βουλή όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του σώματος, Γιαννάκη Ομήρου. Ακολούθως θα παρακαθίσει σε επίσημες συνομιλίες, με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, θα ξεναγηθεί στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου ενώ αμέσως μετά θα επισκεφθεί την περιοχή των Φοινικούδων στη Λάρνακα και θα αναχωρήσει.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10083&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 23.12.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote