Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στον εισαγγελέα γιατί... μοίραζαν λεφτά
Στον εισαγγελέα γιατί... μοίραζαν λεφτά Εκτύπωση E-mail
21.12.15

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε τέσσερα ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, για παράνομη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης την περίοδο 2001-2002 που προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ ασκήθηκε από την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, ένα υποκατάστημα στη Σερβία της ΜΚΟ με την επωνυμία «East West Institute», που έχει έδρα στις ΗΠΑ, παρανόμως εισέπραξε από τον κρατικό κορβανά 609 χιλιάδες ευρώ (σε δύο δόσεις) ενώ επιχειρήθηκε να της δοθούν το 2003 ακόμα 300 χιλιάδες ευρώ.

Τα χρήματα αυτά υποτίθεται ότι θα κάλυπταν δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών, πολεμικών, πολιτικών και άλλων γεγονότων καθώς και δήθεν δράσεις στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η δίωξη για απιστία στην υπηρεσία από κοινού, άπαξ και κατ' εξακολούθηση, αφορά τον τότε γενικό διευθυντή της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, τον διευθυντή Αναπτυξιακής Πολιτικής, τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή ΥΔΑΣ και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.

Παράλληλα, αντίγραφα της δικογραφίας θα διαβιβαστούν στη Βουλή των Ελλήνων διά του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την ως άνω αξιόποινη πράξη των κατά τον χρόνο εκείνο υπουργού και υφυπουργού των Εξωτερικών.

Ολα ξεκίνησαν με αφορμή έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), τον Σεπτέμβριο του 2015, του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διενεργεί ελέγχους σχετικά με χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν.

Η παράδοση των χρηματικών ποσών, μετά την έκδοση δύο χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, έγινε σε μετρητά, μέσω της Ελληνικής Διπλωματικής Αρχής στη Σερβία, η οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει τις πληρωμές, αγνοώντας ουσιαστικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση χωρίς να ερωτηθούν ή να εισηγηθούν ούτε η πρεσβεία Βελιγραδίου αλλά ούτε και οι αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΕΞ.

Επιπλέον η χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί η σχεδιαζόμενη δράση και χωρίς να έχει σχηματιστεί πλήρης φάκελος από τον οποίο να προκύπτει η επάρκεια του προγράμματος και το εθνικό συμφέρον το οποίο επιδιώκεται να ικανοποιηθεί ή οι ευνοϊκές επιδράσεις στον πληθυσμό και την οικονομία της περιοχής.

Είναι η δεύτερη υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη και σχετίζεται εμμέσως με τον πρώην πρωθυπουργό, ύστερα από την ιστορία της ΜΚΟ των παράνομων αποναρκοθετήσεων, στην οποία εμπλέκεται ο Αλεξ Ρόντος, πρώην στενός συνεργάτης του τότε υπουργού Εξωτερικών.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως η συγκεκριμένη MKO είχε βραβεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου (μαζί με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ) ως πολιτικά πρόσωπα της χρονιάς το 2000.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10074&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote