Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ο Τσίπρας πολεμάει τους φόβους του...
Ο Τσίπρας πολεμάει τους φόβους του... Εκτύπωση E-mail
10.12.15

Ο Τσίπρας πολεμάει τους φόβους του... Με στόχο να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνεται προσωπικά σε μια μάχη πειθούς μέχρι τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Οι επαφές του Πρωθυπουργού έχουν... γεωγραφικό πρόσημο, πραγματοποιώντας ήδη την πρώτη συνάντηση με βουλευτές της Κεντρικής Ελλάδας και στη συνέχεια με βουλευτές της νησιωτικής χώρας. Στο στόχαστρο μπαίνουν μετά οι 3-4 βουλευτές που προβάλλουν αντιδράσεις στα επερχόμενα μέτρα και αποτελούν μια «ανενεργή βόμβα» στην Κουμουνδούρου. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Πάνο Καμμένο, ώστε να στεγανοποιηθούν και οι δύο ομάδες των κυβερνητικών εταίρων ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών.

 

Το «τέρας» δημιουργήθηκε τα τελευταία 24ωρα με το ΔΝΤ να αναλαμβάνει και πάλι το ρόλο του σκληρού παίκτη στη διαπραγμάτευση. Απέναντι σε αυτή την απειλή για την πιο ευαίσθητη κατηγορία πολιτών, τους συνταξιούχους, ο Πρωθυπουργός θέλει να έχει μια αρραγή κοινοβουλευτική ομάδα. Για τον λόγο αυτό, θα θέσει στους βουλευτές το διακύβευμα των ψηφοφοριών και της εύθραυστης πλειοψηφίας των 153 βουλετών, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί για να μπορέσει η κυβέρνηση εφαρμόσει το παράλληλο πρόγραμμα που έχει υποσχεθεί. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

 

Αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει για την ώρα, υπάρχει όμως η αντιπολίτευση της κοινωνίας που βράζει με τις συνεχείς αυξήσεις φόρων, τις μειώσεις των μισθών, το φόβο που υπάρχει για κατασχέσεις σπιτιών και δεσμεύσεις πενιχρών καταθέσεων. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά το πρωθυπουργικό επιτελείο που βλέπει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει κυρίως στο ασφαλιστικό.

 

Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Πρωθυπουργός είναι ελάχιστος, καθώς μέσα σε 10 ημέρες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και να περάσουν από τη Βουλή 13 προααπαιτούμενα, θα πρέπει να αποφευχθεί η πώληση των «κόκκινων» στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων σε distressed funds, θα πρέπει να περισώσει όσα περισσότερα μπορεί από τις συντάξεις. Υπό τις πιέσεις αυτές, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει μικρή παράταση από την τρόικα για τη διαπραγμάτευση, προκειμένου να κλείσουν τα νέα μέτρα.

 

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και κυρίως στην κοινωνία, παρατηρείται μεταρρυθμιστική κόπωση, και αυτός θεωρείται από το Μαξίμου ο μεγαλύτερος εχθρός για την κυβερνητική σταθερότητα. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να προχωρήσουν νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επαναφέρουν «χαμένες» κοινωνικές ομάδες από την εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρχή έγινε με το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ προωθείται σειρά παρεμβάσεων, με την προσωπική επίβλεψη του κ. Τσίπρα, όπως η άμεση λύση στο «κολαστήριο» των φυλακών Κορυδαλλού, η περίθαλψη των προσφύγων της Ειδομένης, αλλά και η καταβολή συντάξεων και επιδομάτων πριν από τα Χριστούγεννα.

 

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου επιχειρεί μια αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε με το Βερολίνο, μετά και τη συνάντηση που είχε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης με τον γερμανό πρέσβη. Ακόμη και για το ΔΝΤ και τη σκόνη που σήκωσε η στοχοποίηση του από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ποτέ η Αθήνα δεν ζήτησε την απεμπλοκή του από το πρόγραμμα, ενώ μάλιστα έχει εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει το Ταμείο και στο τρίτο πακέτο. Ωστόσο σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή της για το ρόλο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το παράλογο των απαιτήσεων για νέες βάναυσες περικοπές στις συντάξεις, που αυτή τη στιγμή στηρίζουν ολόκληρη την κοινωνία.

www.newpost.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10040&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote