Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Ολα ή τίποτα» στο Κυπριακό
«Ολα ή τίποτα» στο Κυπριακό Εκτύπωση E-mail
10.12.15

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μ. Ακιν-τζί. Ο Ακιντζί έσπευσε με δηλώσεις του να επαναφέρει ως «απαραίτητα» δύο αγκάθια: τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας καΤίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα, υπογραμμίζουν ως «αρχή των διαπραγματεύσεων» οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού... Οπερ σημαίνει ότι παρά τη σύγκλιση και τις καλές διαθέσεις, εάν δεν διευθετηθούν οι σημαντικές διαφωνίες που εκκρεμούν (για παράδειγμα στο περιουσιακό), στο τέλος «τίποτα δεν θα είναι συμφωνημένο».

Η αισιοδοξία είναι έκδηλη διεθνώς για μια οριστική διευθέτηση του Κυπριακού μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που «προτρέχουν» (από άγνοια ή από επιλογή) επιλέγοντας να υποβαθμίζουν τις εκκρεμότητες αλλά και το ίδιο το πολυκύμαντο παρελθόν της κυπριακής κρίσης, που κανονικά δεν θα έπρεπε να αφήνει περιθώρια για πρόωρους πανηγυρισμούς.

Τα αγκάθια ωστόσο παραμένουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με κορυφαίο ίσως αυτήν τη στιγμή το περιουσιακό (το τι θα γίνει δηλαδή με τις σφετερισμένες περιουσίες και τις κληρονομιές των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα που δημεύτηκαν -απαλλοτριώθηκαν- και ξεπουλήθηκαν μετά την τουρκική εισβολή;), ενώ στη σκιά του περιουσιακού υπάρχουν και άλλα ανοιχτά ζητήματα (η αποχώρηση των στρατευμάτων, η απομάκρυνση των εποίκων, η κατάργηση των εγγυήσεων, το εδαφικό, η εκ περιτροπής προεδρία κ.ά.).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστοχώρο Euractiv, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ είδε τη λύση του Κυπριακού να έρχεται? τον Μάρτιο του 2016. Αλλά και στην Κύπρο, ενώ η κυβέρνηση απορρίπτει επισήμως τα χρονοδιαγράμματα, εντούτοις συζητιέται πλέον το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2016 (με το σκεπτικό ότι οι κάλπες ίσως να περιπλέξουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού που κορυφώνεται).

Επί της ουσίας ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα στα οποία οι δύο πλευρές αντί να έρχονται πιο κοντά, αντιθέτως απομακρύνονται. Στο περιουσιακό για παράδειγμα (που είχε αποτελέσει και έναν από τους βασικούς λόγους για την απόρριψη από τους Ελληνοκυπρίους του Σχεδίου Ανάν το 2004), η τουρκική πλευρά φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο (εφημερίδα «Φιλελεύθερος»), να κάνει βήματα προς τα πίσω σκληραίνοντας τη στάση της.

Ο Ακιντζί, ενώ αρχικά αποδέχτηκε το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη στην περιουσία του (αποκατάσταση), πλέον δείχνει να το παίρνει πίσω. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί μια περιουσία ή διαμένει σε ένα σπίτι (ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει μόνο τους τελευταίους μήνες) καθίσταται αυτόματα χρήστης με δικαιώματα.

Στόχος των Τ/Κ είναι να καταφέρουν να διευθετήσουν το πρόβλημα μέσω θεραπειών περιορίζοντας σημαντικά τις αποκαταστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κυπριακής κυβέρνησης, το 82,5% των ιδιωτικής ιδιοκτησίας στην κατεχόμενη Κύπρο εκτάσεων ανήκει κανονικά σε Ελληνοκυπρίους.

Οι θεραπείες
Μιλώντας στο περιοδικό «Δημοσιογραφία», ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία ως προς τις θεραπείες που μπορεί να προσφερθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες των περιουσιών. Ο λόγος για πέντε θεραπείες/επιλογές: την πλήρη αποκατάσταση της περιουσίας, τη μερική αποκατάσταση, την εναλλακτική αποκατάσταση, την ανταλλαγή και τις αποζημιώσεις, ενώ τη διευθέτηση των σχετικών διαφορών πρόκειται να αναλάβει ειδική Επιτροπή Περιουσιών αποτελούμενη από Ε/Κ και Τ/Κ. Οι δυο πλευρές εξακολουθούν ωστόσο να διαφωνούν ως προς τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση των σχετικών διαφορών.

«Εχουμε βάλει στο τραπέζι όλες τις πτυχές του Κυπριακού και ευελπιστώ πως θα έχουμε τη δυνατότητα, σύντομα, να έχουμε σαφέστερη εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης από το βήμα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου στη Λευκωσία.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έσπευδε με δηλώσεις του να επαναφέρει ως «απαραίτητα» δύο αγκάθια: τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας και τη διζωνικότητα (τη διασφάλιση ότι οι Τ/Κ θα έχουν ξεκάθαρη πλειοψηφία πληθυσμού και περιουσιών στο τ/κ συνιστών κρατίδιο).

www.ethnos.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10037&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 10.12.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote