Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τσίπρας: Νέα περίοδος στενής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου
Τσίπρας: Νέα περίοδος στενής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου Εκτύπωση E-mail
09.12.15

Τις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είχαμε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας να πραγματοποιήσουμε μια ευρεία επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων αλλά και των εξελίξεων στον ταραγμένο γεωπολιτικό μας περίγυρο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην σφαιρική διεύρυνση και εμβάθυνσή της.

«Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, στην ευρύτερη περιοχή και στην Αίγυπτο ειδικότερα, η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, που η αιγυπτιακή κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός λαός μπόρεσαν να διαμορφώσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, όλα αυτά τα γεγονότα καθιστούν ιδιαίτερης σημασίας την ενίσχυση της συνεργασίας των οικονομικών, εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Διαμιέτης. Η ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων, των μεταφορών και της συνδεσιμότητας Ελλάδας και Αιγύπτου, είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που ενδυναμώνει τις γέφυρες μεταξύ τριών ηπείρων, είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και αν αυτή η καθυστέρηση σχετίζεται με ενδεχόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας ο πρωθυπουργός είπε πως «η συνεργασία των δύο χωρών και η τριμερής συνάντηση δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε προκειμένου, επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο και να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες συνανάπτυξης». «Θα σας έλεγα ότι δεν έχουμε καθυστερήσει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι κάθε βήμα απαιτεί καλή προετοιμασία. Συνεργαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μας με την Ελλάδα, όπως και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, δραστηριοποιούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο, είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Αναφερόμενος στον τομέα της ασφάλειας ο κ. Τσίπρας είπε πως «Ελλάδα και Αίγυπτος παίζουν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Εκείνο που μας αφορά είναι πως θα συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο θρησκευτικό φονταμενταλισμό». Πρόσθεσε ότι «έχει αποφασιστεί ο καλύτερος μόνιμος και διαρκής συντονισμός στους τομείς άμυνας και της προστασίας του πολίτη. Αυτή η συνεργασία σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη αποτρέψει κινδύνους», είπε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε πρόκληση την αντιμετώπιση της τεράστιας προσφυγικής κρίσης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπους Αμπντάλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε την πλήρη εκτίμησή του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και την υπερηφάνεια του για την σχέση των δύο χωρών. Απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό εκφράζοντας την εκτίμηση του αιγυπτιακού λαού. «Η συνετή σας διαδρομή θα είναι ο άμεσος συμπαραστάτης σας σε αυτή την πορεία που σας έχει εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός», είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ενώ αναφερόμενος στις συνομιλίες είπε ότι αποτυπώνουν την διάθεση συνεργασίας. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου εξήρε το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι αποτελούν υπόδειγμα προς μίμηση. Η Αίγυπτος ίσως χρειαστεί στήριξη από τις χώρες που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια στην περιοχή, είπε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται μια διεθνής κινητοποίηση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση όπλων. Σχετικά με τη Λιβύη, ανέφερε ότι αργήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και προειδοποίησε ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή οδηγεί σε περαιτέρω κινδύνους.

Παυλόπουλος: Πρότυπο η τριμερής συνεργασία με Αίγυπτο και Κύπρο

Για υποδειγματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την Τριμερή Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου, που αφορά- όπως είπε- πολλά θέματα και ιδίως, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί πρότυπο γιατί σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του, δηλαδή και το γραπτό και το εθιμικό, και τόνισε ότι από αυτήν την συνεργασία πολλά μπορούν να διδαχθούν και άλλοι. Και ιδίως η Τουρκία σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με όλους μας, και ιδίως με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα απολύτως, παρά μόνον εκείνο το οποίο της ανήκει, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση ως προς αυτό που πραγματικά της ανήκει. «Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα τα οποία αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ευρύτερος Αφρικανικός χώρος, και υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία, να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού η προσφυγική τραγωδία και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι εγκληματίες τρομοκράτες του ISIS.Ταυτόχρονα τόνισε ότι αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο σταθεροποιητικός ρόλος της Αιγύπτου.

Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος και ο Αιγυπτιακός λαός σε όλους τους τομείς, ιδίως όμως στην Οικονομία και υπογράμμισε ότι η νέα Διώρυγα του Σουέζ είναι ένα έργο αντάξιο της ιστορίας του αιγυπτιακού λαού και υπογράμμισε ότι μαζί με τον Ανατολικό Λιμένα του Πορτ Σάιντ φέρνει την Αίγυπτο πιο κοντά στη Δύση και πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φαττάχ αλ Σίσι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την θερμή υποδοχή υπενθύμισε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος που ξεκινούν από την αρχαιότητα και συνεχίζονται μέχρι σήμερα και υπογράμμισε τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στον οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα.

Μάλιστα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του αιγυπτιακού λαού για την θέση που παίρνει πάντοτε η Ελλάδα, την υποστηρικτική στην Αίγυπτο και πρόσφατα στην επανάσταση που έγινε στις 30 Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο κ. Σίσι «η θέση σας είναι υποστηρικτική και ενισχυτική για τις αιγυπτιακές θέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται άμεσα η συνεργασία όλων για την καταστολή της και υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία δεν αφορά πλέον μόνον την περιοχή που την «γέννησε» αλλά απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10035&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote