Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επεκτείνονται τα βίαια επεισόδια στο Πακιστάν
Επεκτείνονται τα βίαια επεισόδια στο Πακιστάν Εκτύπωση E-mail
28.12.07

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ταραχές που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο στο Πακιστάν καθώς εξαγριωμένα πλήθη έχουν ξεχυθεί στους δρόμους πολλών πόλεων, συγκρούονται με την αστυνομία και πυρπολούν αυτοκίνητα και κυβερνητικά κτήρια ενώ έχουν αναφερθεί επίσης λεηλασίες σε τράπεζες και καταστήματα.

Τα περισσότερα επεισόδια έχουν σημειωθεί στην επαρχία Σιντ, το πολιτικό προπύργιο της Μπούτο, στο νότο της χώρας. Χιλιάδες υποστηρικτές της πρώην πρωθυπουργού κατέκλυσαν τους δρόμους του Καράτσι, απέκλεισαν οδικές αρτηρίες καίγοντας λάστιχα και εξαπέλυσαν βροχή από πέτρες στην αστυνομία. Σύμφωνα με πολλούς πακιστανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς έχουν καεί περίπου 100 οχήματα.

«Όλη η πόλη έχει πάρει φωτιά», δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής.

Κάθε οδική πρόσβαση στο Καράτσι έχει διακοπεί καθώς οι Πακιστανικοί Σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από και προς την πόλη. Αρκετοί σιδηροδρομικοί σταθμοί λεηλατήθηκαν ενώ ένα τρένο πυρπολήθηκε.

Σε αρκετές πόλεις διαδηλωτές που φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα εισέβαλαν σε γραφεία του κυβερνώντος κόμματος PML-Q που στηρίζει τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ. Παραστρατιωτικοί περιπολούν στην περιοχή Σουκούρ της επαρχίας Σιντ, όπου περισσότερα από 500 οχήματα πυρπολήθηκαν. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ταραχές στη γειτονική περιοχή Χερπούρ και άλλοι τέσσερις σε άλλες περιοχές της επαρχίας.

Ο ίδιος ο Μουσάραφ, σε λακωνικό διάγγελμά του λίγες ώρες μετά τη δολοφονία της Μπούτο κάλεσε τους Πακιστανούς να παραμείνουν ψύχραιμοι και να επιδείξουν «υπομονή και ανεκτικότητα».

Όμως πολλές πόλεις παραμένουν υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών. Στη Λαχόρη διαδηλωτές απήγαγαν έξι αστυνομικούς και τους βασάνισαν προτού τους αφήσουν ελεύθερους. Σε άλλες περιοχές ένοπλοι υποστηρικτές της Μπούτο πυροβολούσαν στον αέρα ενώ υπάρχουν πληροφορίες για παρόμοιες ταραχές και στις επαρχίες των Βορειοδυτικών Συνόρων και του Μπαλουχιστάν.

Πληροφορίες από διάφορες μεγαλουπόλεις του Πακιστάν αναφέρουν ότι εξαγριωμένοι οπαδοί της Μπούτο συγκρούονται με την αστυνομία και πυρπολούν οχήματα, κτίρια και τα γραφεία του φίλο-κυβερνητικού πολιτικού κόμματος «Μουσουλμανική Ένωση του Πακιστάν-Κουέιντ», που μετέχει επίσης στις εκλογές της 8ης Ιανουαρίου.

Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες και τουλάχιστον 20 σπίτια πυρπολήθηκαν σε χωριό του Πακιστάν, από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Εξ άλλου στην πόλη Τζοκομπαμπάντ, τη γενέτειρα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Πακιστάν Μοχαμέντμιαν Σούμρο, πυρπολήθηκαν το δικαστικό μέγαρο και ένα ακόμα κυβερνητικό κτίριο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1003&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote