Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Χωρίς διαρροές η ψήφιση του προϋπολογισμού
Χωρίς διαρροές η ψήφιση του προϋπολογισμού Εκτύπωση E-mail
06.12.15

ΒουλήΌπως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε χωρίς καμία διαρροή η ψήφιση του προϋπολογισμού (2016) στη Βουλή, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται συμπαγής ενόψει και των επομένων κρίσιμων ψηφοφοριών που έρχονται.

Με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και των υπουργών -και με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους πέρα από τα οικονομικά ζητήματα και στα δύο καίρια θέματα της επικαιρότητας, την πολιτική συναίνεση και το προσφυγικό- ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τη συζήτηση να κλείνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βαγιωνάς.
«Αναλαμβάνουμε την ιστορική εκκρεμότητα ενός ριζικού μετασχηματισμού»

Στις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και στις επιδιώξεις, τους στόχους και τις δράσεις της κυβέρνησης που ήδη έχουν δρομολογηθεί, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.

«Αναλαμβάνουμε την ιστορική εκκρεμότητα ενός ριζικού μετασχηματισμού προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με σταθερά βήματα και με προσήλωση στον στόχο... Με γνώση των δυσκολιών αλλά και με αποφασιστικότητα για τη δικαίωση... Με όπλο μας την αλληλεγγύη και τις αξίες μας. Με την κοινωνία στο πλευρό μας θα τα καταφέρουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει «το προεκλογικό παραμύθι» της κυβέρνησης, είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως υποστήριξε, «αποτελεί μια ανοιχτή επίσημη ομολογία σχετικά με τον ταξικό προσανατολισμό της σημερινής κυβέρνησης να υπηρετήσει χωρίς ταλάντευση τους στόχους του κεφαλαίου». Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε πως «η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι ολοφάνερη σε όλες τις βασικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ισχυρίστηκε ότι «ένας χρόνος διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός για να σπάσει η σαπουνόφουσκα περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού».

«Το χρήσιμο για την πατρίδα είναι να είμαστε απέναντί σας». Αυτό διεμήνυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι χωρίς κανέναν ενδοιασμό καταψηφίζει τον προϋπολογισμό για το 2016, ενώ απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως τις τελευταίες ημέρες ψάχνει για συναίνεση. «Η δεύτερη φορά Αριστερά παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό της γνωστής σειράς των μνημονιακών προϋπολογισμών. Έναν προϋπολογισμό κομμάτια και θρύψαλα» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως σε αυτόν είναι δύσκολο να μάθει κανείς αν τα λεφτά που θα δώσουμε στην Υγεία, την Παιδεία, την Άμυνα θα πιάσουν τόπο «με δαιδαλώδεις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητας των δαπανών και καμία διαδικασία ελέγχου της σκοπιμότητάς τους». Όπως υπογράμμισε μάλιστα, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που συνομολογούν οι πάντες ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού έχει παντού «τρύπες».

Οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσει οικουμενική κυβέρνηση και μετά να φέρει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό. Σε αντίθετη περίπτωση, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θα καταρρεύσει». Αναφερόμενος στο κόμμα του, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε πως η Ένωση Κεντρώων δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση που δεν θα έχει οικουμενικό χαρακτήρα. Μάλιστα, απέκλεισε τα σενάρια που θέλουν βουλευτές της Ε.Κ. να εγκαταλείπουν το κόμμα τους και να στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Ωστόσο, δεν απέκλεισε ενδεχόμενη κυβερνητική διεύρυνση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης υπερασπίστηκε το «έργο» που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά και εκθείασε την εποχή Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Καταφέρθηκε κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα ροζ συννεφάκι, όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Στη συνέχεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «κ. Τσίπρα γιατί δεν καταργήσατε με ένα νόμο το μνημόνιο, μήπως πρέπει να συνεννοηθείτε με την φίλη σας την Αγγέλα;».

Όσον αφορά τη συναίνεση είπε πως «πέρυσι ο κ. Τσίπρας αγνοούσε την λέξη και έβαζε πάνω απ όλα την βουλιμία του για εξουσία. Την συναίνεση την θυμήθηκε τώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε μόνος του».

Τέλος αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε πως «δεν συνετάχθη στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά στις σουίτες του Χίλτον» και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός «αποκαλύπτει την απάτη της Αριστεράς» καταλήγοντας ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει.

Θέση, απέναντι στην κυβερνητική πολίτικη, έλαβε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο «για προϋπολογισμό ενός αχρείαστου μνημονίου», ενός μνημονίου, όπως είπε, που «είναι η βαριά κληρονομιά της ανικανότητας, της ανεπάρκειας και της αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

«Στην ύφεση μάς γυρίσατε, κ. Τσίπρα. Όπισθεν ολοταχώς σε όλους τους τομείς» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

«Εμείς δεν θα ψηφίσουμε μείωση συντάξεων», τόνισε και πρόσθεσε ότι για «πρώτη φορά ο λαός νιώθει απροστάτευτος».
Κόντρα Καμμένου-Βενιζέλου

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή τις κατηγορίες του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Στην αναφορά του κ. Καμμένου ότι έχει ευθύνες ο κ. Βενιζέλος γιατί επί υπουργίας του στο Άμυνας ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά άρπαξε 500 εκατ. ευρώ και έφυγε από τη χώρα, η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν έντονη.

Απαντώντας ο τέως πρόεδρος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη μίλησε για άθλια και χυδαία συκοφαντία.
Οι τοποθετήσεις των υπουργών

Ιδιαίτερη αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους η ανακεφαλαιοποίηση ήταν σημαντική, αναφέροντας:

    Πρώτον, διότι υπήρχαν δυνάμεις που επεδίωκαν να συνδεθεί με την πρώτη αξιολόγηση και καταβλήθηκαν προσπάθειες να γίνει τον επόμενο χρόνο υπό το βάρος μιας οδηγίας, η οποία απαιτεί το κούρεμα των καταθέσεων. «Κι αυτό ακριβώς ήταν το πρώτο που μπορέσαμε να αποτρέψουμε» εξήγησε.
    Δεύτερον, διότι στην αρχή αυτής της διαδικασίας κανείς δεν περίμενε ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν πόρους και κεφάλαια έστω για τις βασικές τους ανάγκες από τα ιδιωτικά κεφάλαια. «Κι όμως αυτό επετεύχθη» είπε ο κ. Δραγασάκης.
    Τρίτον, διότι περιόρισε τις δανειακές ανάγκες αρκετά στο όριο των 6 δισ. αντί των 20 δισ. ή 25 δισ. που πολλοί έλεγαν.

Περιγράφοντας την κατάσταση μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε:

    Στην τράπεζα Πειραιώς, περίπου το 26% των μετοχών ανήκει στο Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, το 40% επιπλέον ανήκει σε εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 66%.
    Στην Εθνική Τράπεζα, το 41% των μετοχών ανήκει στο ΤΧΣ και το 12% βρίσκεται στην κατοχή άλλων εγχώριων ιδιωτών επενδυτών. Συνολικά ένα ποσοστό 53% είναι στην κατοχή εγχώριων επενδυτών. «Οι κραυγές περί αφελληνισμού του τραπεζικού μας συστήματος, επομένως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας πως ακόμη και στην «Άλφα Μπανκ» το Δημόσιο είναι ο σημαντικότερος μεμονωμένος μέτοχος με 11%, ενώ τόσο στην «Άλφα Μπανκ» όσο και στη «Γιούρομπανκ» το Δημόσιο συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο ΔΣ.

Το συμπέρασμα είναι ότι διαμορφώνεται ένα νέο σύστημα ελέγχου του τραπεζικού συστήματος στο οποίο παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, μεταξύ αυτών όμως και το Δημόσιο παίζει καθοριστικό ρόλο, διότι κυρίως διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, υπογράμμισε.

Περιγράφοντας την κυβερνητική πολιτική μετά την ανακεφαλαιοποίηση, τόνισε ότι προβλέπει τους εξής στόχους:

    Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ταχεία αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων».
    Την αξιολόγηση των διοικήσεων για πρώτη φορά, όχι μόνο των προσώπων, αλλά και των δομών της κάθε τράπεζας. Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε την επανεξέταση των υπέρογκων αμοιβών των ανώτατων στελεχών.
    Την προετοιμασία ενός νόμου που θα εισάγει ένα σύστημα διαύγειας στις τράπεζες με στόχο να αποτραπούν προβλήματα σαν αυτά του παρελθόντος, ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, κάτι που -όπως εξήγησε - εξαρτάται από την ΕΚΤ, αλλά εξαρτάται και από τις ίδιες τις τράπεζες και την πολιτική επιτοκίων και άλλους παράγοντες, όπως είναι η κατοχύρωση και η άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, «πράγμα το οποίο προϋποθέτει θεσμικές αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών».
    Την εφαρμογή εντός του 2016 ενός εναλλακτικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα αντιμετωπίζει ανάγκες που οι συστημικές τράπεζες είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν στον τομέα των καινοτόμων δράσεων, των μικρών επιχειρήσεων, της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης κλπ.

«Είναι η ώρα να σηκωθούν και να μετρηθούν στην Ελλάδα και την Ευρώπη όσοι πιστεύουν στο κοινωνικό κράτος και σε μια διαφορετική πολιτική», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για μια διαφορετική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, γιατί όπως είπε είναι «τρέλα» οι βόρειες χώρες που είναι πλεονασματικές να μην επενδύουν για να βοηθήσουν τις χώρες του Νότου, να μην έχει η Ευρώπη ένα «μεγάλο προϋπολογισμό» όπως περισσότερες μεγάλες νομισματικές ενώσεις.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης, τόνισε: «Για να σας βοηθήσω στα επιχειρήματά σας, θα σας δώσω τέσσερις αριθμούς: Το 25, το 28, το 33, το 50, και το 35 θα είναι το τζόκερ. Το 25 είναι το ποσοστό κατά το οποίο μειώθηκε το εθνικό εισόδημα στα 5 χρόνια της κρίσης, το 28 η αύξηση της ανεργίας, το 33 είναι το ποσοστό που πληθυσμού που βρίσκεται ή κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας και το 50 οι ποσοστιαίες μονάδες που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις του δικομματισμού». «Ο Τζόκερ», είπε, είναι τα 35 χρόνια που χτίζονταν το πελατειακό κράτος.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει «φοροεπιδρομή» και η συμφωνία του Αυγούστου αποτελεί το «χειρότερο μνημόνιο», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι περιλαμβάνει φόρους 2,67 δισ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπονταν φόροι 4 δισ. ευρώ και στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου μείωση μισθών και συντάξεων 4,7 δισ. ευρώ.

Συγκριτικά με την Ευρώπη, είπε ο κ. Τσακαλώτος, το σύνολο των άμεσων και των έμμεσων φόρων αντιστοιχεί στο 25,7% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 26,7%.

Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε στον πρωθυπουργό να δεσμεύονται οι υπουργοί «να εφαρμόσουν το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, μη αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών, όπως γίνεται με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας».

Διευκρινήσεις για το ζήτημα της εθνικής σύνταξης έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, από το βήμα της Βουλής, καλώντας ταυτόχρονα τους νέους να πιστέψουν στην κοινωνική ασφάλιση. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος «δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος». Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι ενδιάμεσο εισόδημα θα θεωρείται η πραγματική εισφοροδοτική και φορολογική ικανότητα του ασφαλισμένου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι εισφορές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια», οι δαπάνες του προϋπολογισμού για την Παιδεία σταθεροποιούνται στο 2,8% του ΑΕΠ. Όπως συμπλήρωσε, στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατίθενται για το 2016 ποσά ύψους 590 εκατομμυρίων ευρώ, περισσότερα από εκείνα του 2015. Παράλληλα δεν θίγονται τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα». Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε πως «κεντρική επιδίωξη είναι να γίνουν φέτος, μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών... Αναλόγως της πορείας των δημοσίων οικονομικών, σχεδιάζουμε το ενδεχόμενο χιλιάδων προσλήψεων φέτος, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της κάλυψης των μόνιμων κενών από αναπληρωτές με χρήματα του ΕΣΠΑ». Επίσης, υποσχέθηκε «να ανοίξει τον Σεπτέμβριο το δημόσιο σχολείο από την πρώτη μέρα, χωρίς τα γνωστά προβλήματα των τελευταίων χρόνων».

Υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, τάχθηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι «αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Αριστεράς, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα μιας πολιτικής που προσπαθεί να μην αλλάξει τίποτε και να μην θιγεί η διαπλοκή». Ο λαός, προσέθεσε, «μάς έδωσε δυο φορές εντολή για την εφαρμογή μιας σαρωτικής δέσμης σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις και τις υπαρκτές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας». Συνεχίζοντας ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι οι βασικοί στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης, στόχοι που όπως είπε «υπερβαίνουν ακόμη και τον ορίζοντα της τετραετίας», είναι η προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, η εκ βάθρων αλλαγή της δημόσιας διοίκησης και της εισόδου της οικονομίας σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Ως πυλώνα για την παραγωγικότητα, χαρακτήρισε τον πολιτισμό, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς. «Ο πολιτισμός μας παράγεται και αναπτύσσεται παντού, και μπορεί να συνδράμει θετικά και στον προϋπολογισμό. Οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού να συνδράμει και το κάνει, καλλιεργώντας τα δικά του μέσα που έχει, και βοηθώντας στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Ο Αριστείδης Μπαλτάς εξάγγειλε την επέκταση της δωρεάν πρόσβασης σε όλα τα μουσεία της χώρας και σε όλους όσοι έχουν κάρτα αλληλεγγύης ή κάρτα ανεργίας, μέτρο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα για όσους ζουν κάτω από ακραία φτώχεια.  Συμπλήρωσε πως «είμαστε σε διαδικασία συζήτησης με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα, ώστε τα παιδιά που φοιτούν σε κρατικές σχολές που είναι υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού, να μπορούν να πάρουν πάσο όπως συμβαίνει και για τις κλασσικές σχολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

Ανοικτό και απροκατάληπτο διάλογο με την κοινωνία σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, «ώστε να πάμε συνολικά όλοι μαζί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σε ένα Σύνταγμα που θα κατοχυρώνει τα ατομικά δικαιώματα, θα συγκρούεται με τις διακρίσεις, θα κατοχυρώνει το κοινωνικό κράτος, θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του πολίτη και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, με αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς που θα κινητοποιεί τον πολίτη». Ακόμη ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα «πάει και στον εκλογικό νόμο» και εκεί θα γίνει αντιληπτό ότι δεν έχει κανένα λόγο να υπηρετεί σκοπιμότητες, θέλει ένα εκλογικό νόμο πιο δίκαιο και θα τολμήσει αυτό που δεν τόλμησε κανείς, σημείωσε. Επίσης, μεταξύ των άλλων στόχων του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Κουρουμπλής εξήγγειλε την επαναθεσμοποίηση της αποκέντρωσης, την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας και της διοικητικής διαδικασίας.

Προγράμματα για 200.000 ανέργους μέσα στο επόμενο οκτάμηνο εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου. Όπως ανέφερε, «παραλάβαμε την ανεργία στο 26,5% και έχει πάει στο 25,5% αλλά δεν πανηγυρίζουμε, δεν μιλάμε για "success story"». Σε ό,τι αφορά τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 56.000 φέτος τον Οκτώβριο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η μείωση αυτή υπάρχει κάθε χρόνο και είναι εποχική, προσθέτοντας ότι απώλεια 66.000 θέσεων εργασίας υπήρχε και τον Οκτώβριο του 2014. «Ο ιδιωτικός τομέας αντιστάθηκε σθεναρά και έχει δημιουργήσει 120.000 νέες θέσεις εργασίας» τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού υπηρετούν στον χώρο της Υγείας ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, που προβλέπει καθολική κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων ανθρώπων, με πλήρη νομοθετική κατοχύρωση και παρεμβάσεις ενίσχυσης του συστήματος Υγείας για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα γίνουν 3.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού και αν και αναγνώρισε πως υπάρχουν πολύ χαμηλές δαπάνες υγείας - κάτι που απέδωσε στις προηγούμενες κυβερνήσεις -, επισήμανε πως για πρώτη φορά υπάρχει αναστροφή της τάσης περικοπής των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων. Ακόμη τόνισε πως εντός του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί μια συνολική πρόταση για το μοντέλο αναδιοργάνωσης και μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας αλλά και για τα ενδιάμεσα βήματα, αναδιοργάνωσης προμηθειών, ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, παρεμβάσεων στον τομέα των εξαρτήσεων, μέτρων αξιοπρεπούς υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, μέτρων αναδιοργάνωσης της δημόσιας υγείας.

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αρχές και επιδιώκει να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή και να διευρύνει τις οικονομικές και γεωστρατηγικές μας δυνατότητες», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Το ότι καταφέραμε να έχουμε καλές σχέσεις ταυτόχρονα με χώρες που βρίσκονται σε αντίθεση, ακόμα και αντιπαλότητα, είναι αποτέλεσμα της δραστήριας, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που πράττουμε», είπε, προσθέτοντας πως «έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του ομόλογού μου, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και με τις ΗΠΑ, όπως απέδειξε η χθεσινή συνέντευξη του Τζον Κέρι». Τόνισε πως «προκειμένου δε, να μην υπάρξουν παρανοήσεις, απορρίψαμε κατηγορηματικά κάθε σκέψη εμπλοκής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και τη συμμετοχή μας σε κάτι τέτοιο μέσω του ΝΑΤΟ» κατέστησε σαφές. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, σημείωσε ότι η αντιπολίτευση βασίζεται στην αποδόμηση του αντιπάλου και αποφεύγει τις ευθύνες, αντιπαραβάλλοντας τον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ: «Την κυβέρνηση την αντιπολιτεύεται ένα καθεστώς, στο οποίο τα κόμματα παίζουν δεύτερο ρόλο, ρόλο ουραγού και την πρώτη γραμμή την κρατούν τα οικονομικά, τα μιντιακά και άλλα συμφέροντα», ανέφερε. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως είναι προσανατολισμένος προς την κάλυψη έκτακτων αναγκών, όπως του Λιμενικού Σώματος, με πιστώσεις που θα αξιοποιηθούν πλην των πάγιων δαπανών και για νέες προσλήψεις στελεχών και για την καταβολή επιδόματος εξομάλυνσης στο προσωπικό, για τις επικείμενος μισθολογικές ωριμάνσεις και για τις αναδρομικές αποδοχές, τις δαπάνες μετακινήσεων, προμήθειες εξοπλισμού και συντήρησης επιχειρησιακών μέσων, δαπάνες καυσίμων και την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την τεχνική υποστήριξη των μέσων. Επίσης, ως κρίσιμο ζήτημα, ο κ. Δρίτσας ανέδειξε την επιδότηση των γραμμών της ακτοπλοϊας και τόνισε πως με τον συνολικό προϋπολογισμό 81,4 εκατ. ευρώ έχει προγραμματιστεί η πλήρης κάλυψή τους. Το υπουργείο ωστόσο έχει πολύ σημαντικούς προγραμματισμούς που σκοπεύει να διεκδικήσει την κάλυψή τους από ενωσιακούς και άλλους πόρους, που δεν προβλέπονται στον παρόντα προϋπολογισμό, κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10027&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote