Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πιέσεις από ΔΝΤ-δανειστές για νέα «κυβέρνηση Παπαδήμου»
Πιέσεις από ΔΝΤ-δανειστές για νέα «κυβέρνηση Παπαδήμου» Εκτύπωση E-mail
02.12.15

Κριστίν ΛαγκάρντΕδώ και μήνες, με ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.» έχει μιλήσει για το σχέδιο πολιτικής φθοράς της νέας κυβέρνησης που πρωτίστως το ΔΝΤ αλλά και άλλοι κύκλοι των δανειστών απεργάζονται ήδη από την πρώτη κιόλας μέρα της επανεκλογής της κατά τις πρόσφατες εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, οι πληροφορίες λένε ότι για ακόμα μία φορά βρίσκεται στα σκαριά μια επιχείρηση εξαναγκασμού κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης στη χώρα ώστε να διασφαλιστεί αυτό που οι δανειστές θεωρούν μείζονα πηγή ανησυχίας σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η ανησυχία για μία νέα πολιτική κρίση στην Ελλάδα είναι η μόνιμη επωδός στις συζητήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

Οι απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο πρώτο δύσκολο κοινοβουλευτικό κρας τεστ έχουν εντατικοποιήσει τα τελευταία 24ωρα τους φόβους ότι σύντομα ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα θα επανέλθει.

Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται και η ίδια να θεωρεί πολύ ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ο Πολ Τόμσεν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις φέρεται να υποστηρίζει ότι για να κλείσει η συζήτηση περί της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, ο μόνος τρόπος είναι να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, και ότι για να γίνει αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να συνταχθούν κάτω από μία κοινή ομπρέλα συναίνεσης.

EUROKINISSI

Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε ότι στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει -και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντατικοποιηθούν- οι πιέσεις για να ωθηθεί το πολιτικό σύστημα στον σχηματισμό μιας νέας οικουμενικής κυβέρνησης, στα πρότυπα της κυβέρνησης Παπαδήμου, που τόσο στο ΔΝΤ όσο και στις Βρυξέλλες οι δανειστές αποτιμούν για τους δικούς τους ευνόητους λόγους κάτι παραπάνω από θετικά.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν» λένε πως ακόμα κι αν τα επόμενα μέτρα, όπως το ασφαλιστικό, ψηφιστούν χωρίς αναταράξεις από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., το ΔΝΤ με την προφανή αρωγή Βρυξελλών, Βερολίνου και Φρανκφούρτης δεν προτίθεται να κάμψει τις επιδιώξεις του για μία οικουμενική κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα κληθεί να βγάλει τα δύσκολα επόμενα τρία χρόνια μέχρι τη λήξη της νέας συμφωνίας, το 2018.

Η νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που επιδιώκει η ελληνική πλευρά να έχει δοθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016 είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει με πολιτικά ανταλλάγματα που ΔΝΤ και Βρυξέλλες θα ζητήσουν, μεταξύ των οποίων ένα από αυτά φέρεται να είναι ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης που θα αναλάβει το καθήκον υλοποίησής της από κοινού με τη διαχείριση της πορείας των μεταρρυθμίσεων, ως δύο θέματα αλληλένδετα.

Επιδιώξεις

Η ιδέα έχει ήδη αρχίσει να κυοφορείται από κύκλους στο Ταμείο και την Ευρώπη, την ώρα που όλες οι πλευρές των δανειστών επιμένουν να αρνούνται τα λάθη των πολιτικών τους επικεντρώνοντας την ευθύνη για όλα όσα πήγαν στραβά στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα.

Το αν και αυτή τη φορά οι επιδιώξεις τους για μία νέα χειραγώγηση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας καρποφορήσουν, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από δύο παράγοντες: την πολιτική συνοχή της υπάρχουσας κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς και τη στάση που θα τηρήσει η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση μετά την εκλογή του νέου της αρχηγού. Και τα δύο αυτά ζητήματα παρακολουθούν πολύ στενά ανώτατα αξιωματούχοι σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10013&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 02.12.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote