Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Θα δώσω ονόματα»
«Θα δώσω ονόματα» Εκτύπωση E-mail
28.11.15

Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος «Επειδή το τελευταίο διάστημα κάτι ακούγεται για δικαστικά πραξικοπήματα, να ξέρετε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα ανεχθεί. Αυτή η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην ασυλία που υπάρχει» είπε ο Δημ. Παπαγγελόπουλος

Αυστηρό προειδοποιητικό μήνυμα στους «πραξικοπηματίες», που ο ίδιος υποστήριξε ότι έχει εντοπίσει στον δικαστικό χώρο, έστειλε χθες από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επιφυλασσόμενος για αποκαλύψεις προσεχώς.

«Επειδή το τελευταίο διάστημα κάτι ακούγεται για δικαστικά πραξικοπήματα, να ξέρετε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα ανεχθεί. Αυτή η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην ασυλία που υπάρχει» είπε ο Δημ. Παπαγγελόπουλος στη διάρκεια της διαδικασίας των επίκαιρων ερωτήσεων.

Ο ίδιος μετά τη συνεδρίαση σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους που του ζήτησαν διευκρινίσεις επέμεινε στις δηλώσεις του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει «διευθύνσεις και ονόματα». Δεσμεύτηκε πάντως ότι θα δημοσιοποιηθούν, και μάλιστα γρήγορα, συγκεκριμένα στοιχεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως την επόμενη φορά που θα βρεθεί στο βήμα της Βουλής θα κατονομάσει δημόσια τους «πραξικοπηματίες».

Νωρίτερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Παπαγγελόπουλος προανήγγειλε (απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Χρ. Αυγής) ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προτίθεται να καταργήσει τη νομοθετική διάταξη της Νέα Δημοκρατίας (είχε εγκριθεί από τη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας το 2013) που παρέχει ασυλία σε όσους εγκρίνουν και χορηγούν δάνεια στα πολιτικά κόμματα.

Επειδή όμως, όπως εξήγησε, η κατάργηση του νόμου δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, να διωχθούν δηλαδή αναδρομικά όσοι κριθούν υπαίτιοι, ο αναπληρωτής υπουργός «έτριξε τα δόντια» στις τράπεζες. «Πιστεύω ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα επιδιώξουν την είσπραξη των απαιτήσεων από τα δάνεια» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα διατρέξουν τον κίνδυνο να διωχθούν για απιστία».

Η νέα λίστα

Καταλήγοντας ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στη σειρά των νομοθετημάτων που επεξεργάζεται και έχει προαναγγείλει το υπουργείο του σε κρίσιμα πεδία (χρηματοδότηση κομμάτων, δηλώσεις «πόθεν έσχες», ενοποίηση και αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη διαφθορά), ενώ σημειώνεται πως επιβεβαίωσε την εκπόνηση, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, επιχειρησιακού σχεδίου για τον εξονυχιστικό έλεγχο του «υλικού» που περιλαμβάνει η νέα λίστα μεγαλοκαταθετών που παρέλαβε η κυβέρνηση από τις γερμανικές αρχές.

Επανεξέταση της «ασυλίας»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται αυτή τη φορά αποφασισμένο να παρέμβει στο καθεστώς ατιμωρησίας που «ψηφίστηκε» μεσάνυχτα της 5ης Απριλίου 2013 με την υπογραφή των τότε υπουργών της κυβέρνησης.

Πηγές του υπουργείου τόνιζαν χθες ότι θα πρέπει να καταργηθούν οι αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που προέβλεπαν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος το ακαταδίωκτο των διοικήσεων των τραπεζών, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι γεγονός ότι η κατάργηση των χαριστικών αυτών ρυθμίσεων, ακόμα κι αν νομοθετηθεί, δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

Ομως, όπως επισημαίνουν δικαστικοί λειτουργοί, ακόμα κι αν μια υπόθεση έχει μπει στο αρχείο, αυτό δεν παράγει δεδικασμένο και είναι στο χέρι της Δικαιοσύνης να ανασύρει υποθέσεις εξαιτίας των οποίων υπέστη σοβαρή βλάβη το δημόσιο συμφέρον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος έκανε στην «Εφ.Συν.» την ακόλουθη δήλωση:

"Οι ρυθμίσεις που δημιουργούν προνομιακό καθεστώς, εξαιρώντας δράστες άδικων πράξεων από το πεδίο του αξιόποινου, είναι προβληματικές και πρέπει να επανεξεταστούν νομοθετικά".  

www.efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10001&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote